ui prebiotica

Probiotica en prebiotica: je darmen in topconditie

Je darmen en de bacteriën in je darmen zijn van grote invloed op je immuunsysteem en je mentale en emotionele gezondheid. Probiotica en prebiotica houden je darmen in topconditie.

Het concept van de relatie tussen darmen en je immuunsysteem en mentale/emotionele gezondheid komt voort uit Ayurveda, een Hindoeïstische gezondheidsleer uit India en ook uit de Chinese gezondheidsleer. Als je weinig ‘gezonde’ bacteriën in je darmen hebt, dan hebben schadelijke bacteriën meer kans om zich te nestelen in je darmen. Dit veroorzaakt mogelijk darmklachten. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg van die goede bacteriën in je darmen hebt. Daarnaast kunnen probiotica de balans in je darmen herstellen nadat je ziek bent geweest of medicijnen/antibiotica hebt moet innemen.

Er zijn veel verschillende soorten probiotica. Zo heb je de lactobacillus (meer dan 50 soorten), de bifidobacterie die verantwoordelijk is voor 90% van de goede bacteriën in onze darmen, Saccharomyces boulardii die in verband wordt gebracht met het verminderen van acne en reizigersdiarree, Streptococcus thermophilus die veel van het enzym lactase produceert; een enzym dat ontbreekt in de darmen van mensen met lactose-intolerantie en Leuconostoc die al heel lang wordt gebruikt bij voedselverwerking.

Probiotica en je gezondheid

Het voedingscentrum beweert dat probiotica geen toegevoegde waarde hebben voor je gezondheid. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Vreemd, aangezien er meerdere studies zijn die bewijzen dat probiotica wel degelijk een positieve invloed hebben op je gezondheid. We hebben wat onderzoeken voor je op een rijtje gezet:

Kans op eczeem bij kinderen (PDF)
Het innemen van probiotica tijdens zwangerschap en borstvoeding zou de kans op eczeem bij je baby kunnen verkleinen.

Probiotica en de gezondheid van je darmen
Lactobacillus GG (LGG) is een probiotische bacteriestam. Uit onderzoek is gebleken dat bij het toedienen van deze bacterie, reizigersdiarree en diarree veroorzaakt door antibiotica verminderen. Ook bij kinderen met diarree lijkt het te werken: de duur en de heftigheid van de klachten wordt minder bij het toedienen van LGG. Kinderen die buikklachten hadden, werden ook goed geholpen met LGG.

Probiotica en prebiotica in voedingsmiddelen

Probiotica kun je binnenkrijgen door capsules te nemen, maar ook door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Prebiotica helpen de probiotica overleven in je darmen. Het is dus belangrijk dat je ook prebiotica binnenkrijgt.

Yoghurt
Een van de beste voedingsmiddelen met probiotica is yoghurt. Je kunt het beste yoghurt van geitenmelk eten, want in geitenmelk vind je hoge concentraties van de probiotica thermophillus, bifudus, bulgaricus en acidophilus.

Knoflook
Knoflook is een prebiotica. Het ondersteunt daarom de probiotica in je darmen. De probiotica leven van de prebiotica die je in knoflook vindt. Ze ‘eten’ het als het ware. Eet de knoflook wel gekookt/gebakken en niet rauw. Rauwe knoflook doodt de goede bacteriën namelijk.

Kikkererwten
Ook kikkererwten zijn een probioticum. Maar dan alleen als je ze fermenteert. Lees hier hoe je dat kunt doen. Als je kikkererwten niet fermenteert, zijn ze een prebiotica. De vezels zijn een goede voedingsbron voor probiotica.

Kidney bonen
Ook kidneybonen maken de probiotica in je darmen heel blij. De bonen bevatten ook veel voedingsvezels en dat maakt kidney bonen dus tot een prebiotica.

Olijven
Gepekelde olijven bevatten enorm veel probiotica. De pekel zorgt namelijk voor perfecte leefomstandigheden voor de bacteriestammen.

Augurken
Gefermenteerde augurken zitten boordevol probiotica. Je vindt deze augurken niet in potjes in de supermarkt. Dit zijn gepasteuriseerde augurken. Alle goede bacteriën zijn door het pasteurisatie proces verdwenen. Je zal dus echt verse augurken bij de groenteboer moeten kopen en je kan ze dan zelf fermenteren.

Asperges
Asperges zijn erg gezond.Ze zitten niet alleen boordevol vitamine A, C, E en K, maar ze zijn door de hoeveelheid voedingsvezels een zeer goed probioticum.

Linzen
Ook linzen zijn prebiotica. Uit een onderzoek bleek dat wanneer men 0-4% linzenpoeder toevoegde aan yoghurt, er meer probiotica in de yoghurt groeiden.

Uien
Uien zijn, gefermenteerd, probiotica. Eet je ze niet gefermenteerd, dan dienen ze als prebioticum.

Broccoli
Broccoli bevat veel vitamine C en het is niet alleen goed voor je darmen, maar ook voor je hart. Broccoli is een prebioticum.

Tomaten
Tomaten zijn makkelijk te verwerken in van alles en nog wat. Ze zijn een goed prebioticum.

Probiotica in capsules en poedervorm

Je houdt gezonde bacterie-stammen in je darmen in leven door een gezond eetpatroon, weinig stress en door voorzichtig te zijn met medicatie. Ongezond leven en daarbij probiotica slikken heeft dus weinig zin. De bacterie-stammen zullen niet in leven blijven. Als je overweegt om probiotica in poedervorm of capsules te gaan gebruiken, lees dan onderstaande tips.

De vorm
De bacteriën gaan zich vermenigvuldigen zodra ze in aanraking komen met lauwwarm water. Daarom wordt vaak probiotica in poedervorm als beste optie beschouwd.

Bewaren
Je kunt je probiotica het beste bewaren in de koelkast, zeker als de verpakking open is. Als je start met probiotica slik het dan iedere dag en een aantal weken lang om ervoor te zorgen dat het ook echt zin heeft.

Het aantal bacteriën per capsule of zakje poeder
Een volwassene zou een supplement moeten slikken met meer dan twee miljard bacterien per dosering. Gebruik je antibiotica dan spreekt men over een dosering van circa 40 miljard (!).

Allergenen
Voedingssupplementen kunnen allergenen zoals gluten en soja bevatten. Ben je allergisch, let daar dan op bij de aankoop van je probiotica.

Onze favoriet: VSL#3

Wij hebben zelf erg positieve ervaringen met het probioticum VSL#3. VSL#3 is een enorm geconcentreerd probioticum. Men beweert zelfs dat het het meest geconcentreerde probioticum ter wereld is. Perfect dus als je een zware antibiotica-kuur hebt gehad of als je om andere redenen de flora van je darmen wilt verbeteren. We raden je aan om met 1 zakje per dag te starten en daarna 2 zakjes per dag in te nemen. Het kan namelijk zijn dat je een beetje een opgeblazen gevoel krijgt de eerste dagen dat je VSL#3 gebruikt. Om dat ongemak wat te verminderen, kun je beter rustig starten met de kuur.

Een optimaal resultaat bereik je als je een kuur van zo’n 20 dagen volgt. Dan heeft namelijk een maximale kolonisatie van de goede bacteriën in je darmen plaatsgevonden.

Deze glutenvrije probiotica kun je onder andere verkrijgen op efarma.nl.

 

Bronnen

http://www.homeopathieroermond.nl/uploads/images/Probiotica.pdf
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2010/11/15/peds.2010-0467
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002927099008060
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/01/03/probiotics-lessen-eczema-risk.aspx
http://foodmatters.tv/articles-1/6-healing-benefits-of-probiotics
http://www.nutraingredients.com/Research/Lentils-promise-growth-in-probiotic-yoghurts
http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/11/pre-en-probiotica-wat-wanneer-en-waarom.html

Geschreven door
Meer van Stephanie Lees meer

4 Comments

 • Het is altijd goed om te zien dat mensen kennis omtrent voeding proberen te delen. Helaas moet ik toch constateren dat dit artikel erg veel onwaarheden weergeeft. Om maar meteen in huis te vallen: het feit dat er enkele positieve resultaten zijn binnen wetenschappelijke onderzoeken is geen bewijs. Er zijn ook meerdere onderzoeken met negatieve resultaten en zodoende is er nog geen eenduidig bewijs gevonden voor of tegen probiotica. Claimen dat er positieve resultaten zijn en het dus zo is, duidt op onwetendheid over hoe de wetenschap daadwerkelijk werkt. Daarnaast wordt ook niks gezegd over de betrouwbaarheid van studies, wat zeker op het gebied van probiotica een belangrijk probleem is.

  Het wordt teveel om allemaal te beschrijven maar ook in het gedeelte over probiotica en prebiotica in voedingsmiddelen staan veel onwaarheden. Uien zijn geen probiotica gefermenteerd of ongefermenteerd. Zoals in het artikel al wordt aangegeven zijn probiotica bacterien in de voeding. Waarbij bacterien in de voeding alleen probiotica genoemd mogen worden als ze een gezondheids effect hebben bij voldoende inname. Daarnaast betekend fermentatie dat iets wordt omgezet door middel van bacterieen. Als we alleen al naar de definitie van probiotica kijken dan is duidelijk dat een ui geen priobiotica is.

  Verder zijn opmerkingen als broccoli is een prebioticum ook onnauwkeurig. Broccoli bestaat uit vele verschillende stoffen. Dat een daarvan een onverteerbare koolhydraat is welke door de darmflora gebruikt kan worden, maakt niet de broccoli in zijn geheel een prebioticum. voor de duidelijkheid prebiotica zijn niet verteerbare koolhydraten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de darmflora beinvloeden, en daarmee een gezondheidseffect hebben op de gastheer. Ook hier geldt hetzelfde voor de andere genoemde voedingsmiddelen.

  Het ziet er naar uit dat de onwaarheden in dit artikel niet met opzet zijn neergezet maar voorkomen uit onwetendheid. Mijn advies richting de schrijvers is dan ook om zich de volgende keer beter in te lezen in een onderwerp. Het kan best helpen om eens goed te kijken naar artikelen op PubMed.

 • Probiotica heeft mij van mijn darmklachten afgeholpen nadat ik 7 weken antiobiotica had geslikt. Ik had last van pijntjes in mijn darmen. Die verdwenen met een paar dagen dankzij probiotica. Ik maak de kuur (potje van 30 pillen) wel af.

 • Vivomixx is similar but has nothing to do with VSL#3. VSL#3 is still being produced and or sale. Can be bought at most Dutch Pharamcies and online

  Please stop Vivomixx is formerly VSL#3. They are two completely different companies. The company priduycing the original (VSL#3) has repeatably said they have nothing to do with Vivomixx.

 • Vivomixx is similar but has nothing to do with VSL#3. VSL#3 is still being produced and or sale. Can be bought at most Dutch Pharamcies and online

  Please stop Vivomixx is formerly VSL#3. They are two completely different companies. The company producing the original (VSL#3) has repeatably said they have nothing to do with Vivomixx.
  https://www.vsl3.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *