Hema rookworst ingredienten

Wat zijn de ingrediënten van een HEMA-rookworst?

Het is winter en daarom hebben we zin in stamppot. Op zoek dus naar een allergievrije rookworst!

Bekijk de ingrediëntenlijst

Uit allerlei tests blijkt dat de rookworst van Hema, ik quote, ‘een toppertje’ is. Tijd dus om een Hema-worst te halen voor bij de boerenkool.

Aangekomen bij Hema troffen we een volle bak rookworsten aan. En zoals we altijd doen: we gaan op zoek naar de ingrediënten. Na ongeveer 10 complete scans van het labeltje en het zakje plus wat verontwaardigd gemopper, blijkt dat er nergens ingrediënten staan aangegeven. We besluiten een Hema-medewerker aan te spreken.

Wij: Goedemiddag! Wij willen graag weten wat de ingrediënten van jullie rookworst zijn. Zitten er gluten in?

Hema-medewerker: Groenten? Nee, er zitten geen groenten in, mevrouw.

Wij: 😐

Na uitgelegd te hebben wat we bedoelden, bleek er helemaal niemand aanwezig te zijn die ons iets kon vertellen over de ingrediënten van de HEMA-rookworst. Ik besloot een mail naar de klantenservice van Hema te sturen. Misschien konden zij mij vertellen of we de rookworst veilig kunnen eten. Dat is nu ongeveer drie maanden geleden. Nog steeds geen antwoord.

Gelukkig bestaat er zoiets als Facebook. Je weet wel, dat medium waar, in tegenstelling tot bij de klantenservice, je vraag vaak wel wordt beantwoord.

Nu we het toch over Facebook hebben.. Wij zijn daar ook! Like ons en je blijft op de hoogte van de laatste recepten en nieuwtjes!

En zowaar werd mijn bericht de volgende dag beantwoord! Maar het lijkt er toch echt op dat het recept van de HEMA-worst net zo geheim is als dat van Coca-Cola. Dat zette me aan het denken. Daarom heb ik maar direct gevraagd of ik een lijstje van de E-nummers kan krijgen.

Wat zijn de ingredienten van een Hema-rookworst?

Het heeft even geduurd, maar de ingrediënten van de HEMA rookworst zijn bekend!

Hema heeft onze vraag beantwoord. Dit is de ingrediëntenlijst van de rookworst.

 • Varkensvlees (95%)
 • Water
 • Zout
 • Varkensvet
 • Stabilisator E451 en E452
 • Dextrose
 • Suiker
 • Aroma’s
 • Varkenshemoglobine
 • Smaakversterker E621
 • Conserveermiddel E250

In het antwoord op Facebook beweert Hema dat de rookworst lactose- en glutenvrij is. Maar wil jij de rookworst nog eten na het zien van de ingrediëntenlijst? 😉

Geschreven door
Meer van Stephanie

Oil pulling: wat is het en waar is het goed voor?

Oil pulling is tegenwoordig steeds populairder en wordt gebruikt om gifstoffen uit...
Lees meer

58 Comments

  • Hoi Mirjam, dat klopt! We hebben dan ook alleen de post van de HEMA-facebookpagina geciteerd. Je zegt: volgens HEMA.. Is die uitspraak van HEMA ergens te vinden?

 • Nee, helaas niet. Ik las het ooit op het coeliakieforum.
  En ik vind het een logische redenatie: De bak met worst staat meestal naast de bak met broodjes…

  • Dat is zeker een logische redenatie, daar twijfelen we niet aan. We waren in onze zoektocht specifiek opzoek naar allergie informatie van HEMA zelf vandaar dat we geïnteresseerd zijn of deze informatie van HEMA komt. We streven naar transparantie en bewustwording van (grote) bedrijven. Als HEMA ons een email stuurt dat de rookworst glutenvrij is, maar ergens anders vermeldt dat ze dat niet kunnen garanderen is dat natuurlijk vreemd. Maar dit lijkt niet het geval.

 • Great job!!!! 🙂 En dan zou ik varkensvlees ook nog graag gespecificeerd zien. Ik vind dat namelijk nogal een ruim begrip. Is dat varkensbil, varkenspoot, varkensoog, varkensneus, varkensanus? Je weet het niet.. Misschien het restvlees wat ze onder hoge druk van de botten afspuiten… Anyways, geen rookworst voor mij, dat moge duidelijk zijn. 😉 Ik wil graag weten wat ik in mijn lijf stop. 🙂

 • Great job!!!! 🙂 En dan zou ik varkensvlees ook nog graag gespecificeerd zien. Ik vind dat namelijk nogal een ruim begrip. Is dat varkensbil, varkenspoot, varkensoog, varkensneus, varkensanus? Je weet het niet.. Misschien het restvlees wat ze onder hoge druk van de botten afspuiten… Anyways, geen rookworst voor mij, dat moge duidelijk zijn. 😉 Ik wil graag weten wat ik in mijn lijf stop. 🙂

  • Dat de HEMA rookworst bij Unox wordt gemaakt is bekend. Maar dat betekent nog niet dat de rookworst dezelfde ingrediënten bevat als een Unox-worst. Wij waren juist benieuwd naar de ingrediënten en die willen we graag met iedereen delen via dit artikel.

 • Dat gezeur over chemisch. Je lichaam maakt van NATURE chemische stoffen aan. Roepen dat iets chemisch is en dus slecht voor je lichaam wordt daarmee een drogreden.

 • Zit er gist in de Hema rookworst.
  Ik zie wel aroma staan en vaak is dat o.a. Gist.
  Dat wil ik dus graag weten want ik ben heel allergisch voor gist

  • Je lichaam maakt zelf meer E621 aan dan dat er in een rookworst zit. Je eet zeker ook geen chinees, banaan of brood? Want daar zou je dan ook ziek van moeten worden!

 • Er werd vandaag verteld dat de hema rookworsten van rundvlees zijn…i.v.m. islamieten is hij ook halal…is dat zo? wij eten geen varkensvlees…

  • Hoi Jeanne, die vraag kunnen wij helaas niet beantwoorden. Je kunt het beste contact opnemen met de klantenservice van HEMA.

 • Goeie reactie !
  Dat gezeur van leken over e-nummers.
  Dit zijn juist gecontroleerde en goedgekeurde elementen.
  Die banaan, prachtig, en zo is het.
  Gr. Noes.

 • Wat een gezeur…. De Hema rookworst ruikt en smaak goed. Niets mis mee… Kan je er niet tegen? Jammer…… maar niet proberen het product onderuit te halen. 🙂

 • wat is de rookworst van de Hema toch Lekker!!!!!
  Echt, ik kan er twee van op…
  Maar waar ik me aan erger, zijn de meisjes van de Hema, die mijn duurbetaalde Halve snel, TjakTjak, een hele kont afsnijden, en in een afvalbakje gooien..
  ik zeg altijd , kan je misschien alleen het touwtje met het ijzertje eraf snijden, en niet een derde worst alstublieft?Maar, nee, ze zijn voorgeprogrammeerd, en kunnen jou alleen een heel korte worst, die trouwens nog zijn lekkere sap verliest door zo’n groot gat van onderen verkopen.
  IK HAAT DAT!!!! Wij kopen een hele warme worst en met een zakmesje snijden wij echt secuur het touwtje door en smikkelen ieder van een niet lekkende halve worst!
  Zo doe je dat!

 • Wat een waardeloos artikel zeg. Rot toch ‘s op met die gluten & E fobie.
  Drink water, ow kan waarsch ook niet, ga naar je moesttuin, ownee kan ook niet tjeetje uitlaatgassen ofzo

  Doe eens wat met je leven

 • Nu ik dit allemaal lees
  Nog meer gaan houden van de enige echte worst
  dus lekker morgen meteen 2 hele halen en met 4 puntje achter me huig duwen.
  lekker!!!!! ✌

 • Sorry hoor Cees maar glutenfobie?
  Er zijn mensen die ontzettend ziek worden van gluten, het is niet fijn als je darmbeschadiging oploopt, nog afgezien van de pijn en het ongemak kan deze gluten intolerantie ook heel forse andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Beetje kort door de bocht dus je reactie.

 • Echt waar.Zijn jullie echt allemaal zo onnozel? Je moet eten wat je lekker vind,tenzij je ergens niet tegen kunt of niet mag hebben. Zoals jullie nu praten?Dan moeten jullie helemaal niets meer eten. Mensen van vroeger werden ouder dan nu zonder problemen.Dus leg mij eerst uit waarom dat alles nu ineens slecht is.Weten jullie waar een frikadel van gemaakt word?En weet zeker dat 90% die eet.gr

 • Beste Sightdish,

  Ik vind het echt knap wat jullie hebben gedaan, een soort van keuringsdienst van waarden, hahah.
  Maar erg bedankt voor het uitzoeken van de ingrediëntenlijst.
  Dacht altijd dat er ook rundvlees of rundercollageen in zat,
  dat mag ik niet wegens geloofsovertuiging.

  en over of dit nou goed is of niet, doe wat je moet doen!

  Thanks, Laters, A

 • Vroeger werd er een varkensdarm gebruikt als velletje van de rookworst, is dat nog steeds zo? Runder braadworstjes van de AH zijn wel met varkensdarm:)

 • wettelijk mag vrijwel alles van het varken, “vlees” genoemd worden, uitzonderingen zijn vet, de huid en beenderen, dan blijft er nog flink wat over, dus 95% varkensvlees betekend dus eigenlijk niets?
  ps. de wet kan veranderd zijn tav. wat anno nu “vlees” mag heten, want ik spreek wel over flink wat jaartjes geleden

 • Roken van vis (zoals makreel en paling) en vlees is niet al te gezond.
  Bij de verbranding van hout (eiken, beuken etc.) komt dioxine vrij en die dringt dus ook in de vis en het vlees door. NB; dioxine is één v/d zwaarste giffen. En als toetje dan nog de gevaarlijke E-nrs erin. Maar ik kan er niet omheen, een goede rookworst is gewoon lekker.

 • De HEMA worst kwam vroeger van de firma SWAN, vraag maar aan Jan Marijnissen.
  Dat er sindsdien heel voorzichtig en uitgesmeerd over langere tijd, er aan de structuur is gerotzooid ben ik van overtuigd.
  Ik zou willen dat die worst van nu nog net zo smaakt als vroeger.
  Ik weet dat de UNOX worst niet gerookt wordt maar bewerkt wordt met rooksmaak maar dat mag ik niet verder vertellen.
  Of ze dat met de HEMA worst ook doen weet ik niet.

 • Best vreemd dat in huidige tijd er weinig info over n produkt is,
  Iets algemeens als vlees en bloed staat me niet aan, wil graag weten dat voor vlees en waar vandaan.
  ieder zn keus maar ik geen hema worst

 • Wat een geneuzel en gezeur toch weer. Ik ben een Rotterdammer van 1950. En groot geworden met o.a. Hema worst.

  In mijn jeugd stond nergens op -bv blikken vlees cq conserven – wat de ingrediënten waren. Niemand had van gluten of wat dan ook gehoord

  Wees dankbaar dat je in een streek op de wereld leeft waar überhaupt volop te eten is en dat je het kunt kopen

  Eet dan nog allen groente die je op je balcon kunt telen. Of begin een linkse actiegroep en ga voor de Hema in de regen staan schelden

  Nederland op zijn smalst

 • E-948 is zuurstof, moeten we dus maar stoppen met ademhalen? Stop liever met bangmakerij! Mensen met een echte aandoening zoals koeliaki of pinda-allergie moeten inderdaad oppassen met wat ze eten. Voor de rest van ons geldt: ons voedsel is nog nooit zo veilig en zo goed gecontroleerd geweest. Niet zeuren.

 • Ons voedsel is nog nooit zo bewerkt geweest. In light producten zitten meer suikers en zout dan in het gewone product.
  De meeste dieren krijgen teveel anti biotica toegediend zodat ze maar niet ziek worden voor de slacht. Varkens zitten Zo op elkaar gepropt dat ze mekaar verwonden. Zo ook de kweekvis. Die zitten met teveel in n bak en vreten ongeveer hun eigen uitwerpselen op.dus flink met de anti biotica strooien. In België mag panga al niet eens meer verkocht worden. Kijk ns hoe goedkoop die vis is. En dan denk je dat je gezond bezig bent.
  En onze groenten worden goed bespoten. Er mag geen voedsel verloren gaan.
  Wij zijn het land van Campina
  Ze bedoelen Unilever. Melk is helemaal niet gezond voor de mens. Wel voor n kalf.
  Blue band goede start. Echt niet. We mogen weer aan de roomboter. Brood. Daar zit wat in…dat kun je op se verpakking lezen. Maken t mooi donker zodat t gezond lijkt. T wordt gewoon gekleurd met melasse. Ambachtelijk gebakken en al die hippe kreten…t zijn verkoperspraatjes. Alleen volkorenbrood is nog enigzins gezond. Maar met mate.
  Dus ik kijk wel wat er achter op n produkt staat. Maar als ik zin heb n een hema worst…dan eet ik die gewoon.
  Ik kan ook genieten van n frietje met n frikandel speciaal. Trakteer me daar zeker 4x per jaar op.
  Ik heb mijn paard laten inslapen.
  Had er nog flink aan kunnen verdienen bij t slachthuis . Gaan gewoon levend op transport naar Frankrijk. Vol antibiotica.
  Maar denk echt niet dat wat wij hier eten allemaal goed is. T is alleen goed voor Unilever etc.

  • “In light producten zit meer suiker dan in gewone”

   Maria, dat is werkelijk het meest onzinnige wat ik ooit gehoord heb. Volstrekte onzin. Als dat zo was zou ik als diabetes patient elke dag een torenhoge suikerspiegel hebben. Het is duidelijk dat je geen idee hebt waarover je praat.

 • Wat een leuke trend. Hij loopt al heel wat jaren als ik terugkijk. En alleen omdat iemand Hema vroeg wat er in een worst zit. En niet omdat hij of zij allergisch is, nee om trots te kunnen delen op het WWW. Bedrijven net een concurrentiegevoelig product, zoals de Hema worsten kijken een beetje uit of hun recept ingredienten niet door de concurrentie word afgetroggeld via dit soort drogredenen om openheid van zaken te geven.
  Je had het ook om kunnen draaien in je vraag.
  Door te schrijven, ik heb ……allergie. Ik eet graag de Hema worst omdat hij zo heerlijk smaakt. Adviseert u mij om de worst nog te eten??
  Wanneer ik toch ziek word zal ik Hema hiervoor aanklagen omdat u mij nu kunt aangeven of ik ziek kan of ga worden van het eten van uw wordt.
  Laat een mooi goedlopend product als de Hema worst dat bij veel mensen een fijn gevoel geven intact en sloop niet alles tot de grond af.

 • 82 jaar al is er HEMA rookworst , en nog nooit is er iemand aan dood gegaan.Ik ook niet want ik eet ze regelmatig al zeker 55 jaar. Kultureel erfgoed dat is het ….en heerlijk.

 • Die rookworst van de hema word volgens mij gemaakt door een Poolse slager er zit alleen geen knoflook in, neeeee dit is geen rookworst, dit is TROEP niet te vreten.
  Mijn hele erwtensoep is hierdoor verpest.
  De volgende keer dan toch maar normale rookworst.
  Frank de kok.

 • De Poolse keuken is anders heel goed, en met een goede Poolse slager is niks mis. Als je beperkt bent tot je vertrouwde Nederland , wegens te weinig hersencellen , tja…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *