Kokosolie: ontdek alle voordelen voor je gezondheid, je haar en je huid!

Je hoort en leest er steeds meer over: (biologische) virgin kokosolie. Logisch, want deze veelzijdige olie heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid en je uiterlijk. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Actie!
Bij Holland&Barret zijn er verschillende merken kokosolie in de aanbieding! Bekijk de afgeprijsde kokosolie.

Is kokosolie gezond?

Sommige mensen denken dat kokosolie niet gezond is omdat het verzadigde vetten bevat. Dit is een groot misverstand. Kokosolie bevat namelijk laurinezuur (lauric acid). Laurinezuur verandert in je lichaam in monolaurin. Een stof die ook gevonden wordt in moedermelk. Het versterkt het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat laurinezuur ervoor zorgt dat er meer goed HDL cholesterol in je bloed komt. Hierdoor komt je cholesterol in balans.
Als je schildklier niet goed functioneert, kan de hoeveelheid slecht cholesterol in je bloed stijgen. Kokosolie draagt bij aan een verbetering van de werking van je schildklier en hierdoor heb je minder kans op een verhoogd cholesterol.

De voordelen voor je gezondheid

 • Kokosolie doodt bacteriën en virussen. Het doodt virussen die zorgen voor bijvoorbeeld griep, herpes en hepatitis. Daarnaast doodt de kokosolie ook schimmels. Het is daarom zeer geschikt om te gebruiken als je een candida-dieet volgt. Je kunt tijdens je candida-dieet kokosolie puur eten. Vind je dat niet zo lekker, doe dan een eetlepel kokosolie in je thee.
 • Kokosolie beschermt je tegen nierstenen.
 • Kokoslie helpt je bloedsuiker op peil te houden. Daarnaast verbetert het de productie van insuline. Hierdoor helpt het bij het voorkomen en behandelen van diabetes.
 • Kokosolie is goed voor je botten en tanden. Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium en magnesium beter opneemt. Het stopt het verval van je tanden en het zorgt ervoor dat je botten sterk blijven.
 • Kokosolie verbetert de werking van je schildklier.
 • Je lever wordt heel blij van kokosolie. Door de triglyceriden en vetzuren in kokosolie hoeft je lever minder hard te werken. Kokosolie wordt door deze stoffen namelijk zonder veel moeite omgezet in energie.

De toepassingen van kokosolie

Voor je haar
Kokosolie is enorm goed voor je haar! De olie dringt diep door in je haar en het gaat verlies van proteïnen tegen. Hierdoor wordt je haar dikker en sterker. De toepassing is simpel.

 • Was je haar met shampoo en laat het opdrogen tot het nog een beetje vochtig is
 • Breng de olie op je handen aan (de hoeveelheid is afhankelijk van de lengte van je haar) en wrijf het tussen je handen warm.
 • Haal je vingers door je haar. Net zo lang totdat je haar glad en glanzend is van de olie.
 • Doe nu een badmuts over je haar. Dit zorgt ervoor dat je haar blijft waar het zit, maar ook dat je haar warm blijft. Zo wordt de olie extra goed opgenomen.
 • Laat het een uur intrekken. Na een uur spoel je de kokosolie goed uit je haar.

Voor je huid
Net zoals kokosolie je haar kan voeden, zo voedt het ook je huid. Gebruik het voor je droge handen. Gebruik het als je je benen scheert, zodat je ze ook direct hydrateert. Je kunt de olie ook gebruiken als make-up remover. Of als bodylotion!

Sommige mensen gebruiken kokosolie om acne tegen te gaan. Olie gebruiken als je last hebt van acne lijkt misschien niet zo verstandig. Over het algemeen verstoppen producten met olie namelijk je poriën. Maar kokosolie heeft twee grote voordelen die het een goed middel voor je huid maken. Kokosolie werkt antibacterieel. Het bevat namelijk kokosolie laurine- en caprinezuur. Zodra je het op de huid aanbrengt veranderen deze stoffen in monocaprine and monolaurin. Deze stoffen vervangen de beschermende laag van je huid in plaats van hem te verwijderen of beschadigen zoals veel zeepproducten doen. Zo bescherm je je huid dus optimaal! Als je kokosolie wilt gebruiken tegen je acne, probeer het dan voorzichtig om te zien hoe je erop reageert.

Tip!

Ben je specifiek op zoek naar een olie voor je haar en huid? Dan is arganolie eigenlijk nóg beter geschikt.

Lees ons artikel over arganolie
Arganolie kopen

Voor je gezondheid

Wellicht heb je ooit al eens van oil pulling gehoord. Oil pulling is een manier om je lichaam te ontgiften. Je kunt kokosolie hier heel goed voor gebruiken.

Een aantal van de voordelen van oil pulling:

 • Goed voor je tandvlees
 • Helpt bij slechte adam
 • Het maakt je tanden witter

Wil je graag meer over oil pulling lezen, dan kun je dat hier doen.

Mocht je hier je keuken-kokosolie voor willen gebruiken, dan kan dat gewoon. Je hebt daarnaast ook speciale kokosolieproducten voor oil pulling, zoals die van CoconutSplash.

Mijn favorieten

Kokosolie

Royal Green Kokosolie Extra Virgin 325ML

Bij De Online Drogist

Deze 100% biologische kokosolie is van uitstekende kwaliteit.
Bekijk Prijs

Kokosolie

Omega More Kokosolie Geurloos 500ML

Bij De Online Drogist

Dit is een geurloze biologische kokosolie van goede kwaliteit.
Bekijk Prijs

Om te bakken
Koksolie is de beste olie om in te bakken of frituren omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie, bij zeer hoge temperaturen niet oxideert of beschadigt. Of je nu vlees bakt of muffins: kokosolie is geschikt voor beide toepassingen! Hou je niet zo van de smaak van kokosolie, dan kun je geurloze olie kopen. Houd er dan wel rekening mee dat geurloze (bewerkte) kokosolie minder voordelen voor je gezondheid heeft dan onbewerkte (virgin) kokosolie. Je kunt kokosolie vloeibaar gebruiken of in vaste vorm. Wil je vloeibare kokosolie, verhit de olie dan in een pan op laag vuur. Laat het even afkoelen. Bijkomend voordeel: kokosolie is lactosevrij. Voor mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie is het dan ook een perfecte vervanger voor boter.

Om te frituren
Je kunt de olie ook gebruiken om te frituren. Het is natuurlijk een stuk prijziger dan andere plantaardige frituurolie, maar het maakt frituren wel minder ongezond. Koop als je gaat frituren extra virgin kokosolie. Hoe je moet fritureren met kokosolie lees je hier.

Vond je dit een handig artikel? Deel het op Pinterest!

Kokosolie Voordelen

Nog niet overtuigd?

Ben je nog niet helemaal overtuigd van alle voordelen die kokosolie biedt? Dan hebben we hier nog wat leesvoer voor je.

Coconut oil and saturated fats door Dr. Mercola
10 benefits of organic coconut oil
10 ways to add coconut oil to your beauty routine

Geschreven door
Meer van Stephanie

14 supergrappige (en herkenbare) tweets over lactose-intolerantie

Soms moet je even lekker lachen of je afreageren om of over...
Lees meer

14 Comments

 • @Jeroen, om nou Vogue’s artikel als waarachtig te bestempelen zou ik ook niet doen. Heel dat tijdschrift is onbenullig.

  Het beste is reseach te doen op meerdere sites. Overigens komt men er zelf achter of iets wel kloppend is, simpelsweg als het logisch is en je verstand er bijhoud.

  P.s. top artikel is dit!

 • Extra virgin kokos-olie bestaat niet, dat is alleen bij olijfolie van toepassing. Er bestaat alleen een virgin olie (koudgeperst). Bovendien zit de zgn geneeskracht van kokosolie alleen in virgin niet ontgeurde bio kokosolie. De rest is verhit geweest en daardoor verdwijnen de goede eigenschappen van dit goedje. Dat neemt niet weg dat ze nog wel fijn zijn om in te bakken omdat het hogere temperaturen kan verdragen.
  Je artikel is wat vlot in elkaar gezet denk ik. “kokosolie is antibacterieel. Daarnaast bevat het laurinezuur etc”. Hoezo daarnaast? Daardóór is het bacterie-dodend. Het cholestorolverlagend aspect is niet bewezen. Doe er je voordeel mee

  • Hi Ellen, bedankt voor je reactie. ‘Extra Virgin’ kokosolie bestaat in die zin dat het op de verpakking staat vermeld, maar wat voor naam je ook aan het beestje geeft: het gaat om de koudgeperste olie.

   Wat laurinezuur betreft: ik weet dat laurinezuur in kokosolie zorgt voor de antibacteriële werking. Ik doelde op de werking van zowel laurine- als caprinezuur die je huid helpen beschermen.

 • hey,

  i came across your blog and need coconut oil for hair and face. is Royal Green – Cooking Cream Extra Vierge (Extra Virgin Coconut Cream) good for it?

  wanted to make sure
  thanks:))

 • Beste mensen,

  Kokosolie is ook goed voor je schildklier, maar wat doet het dan als je medicijnen gebruikt voor je schildklier, verhoog je de werking hier van?

 • Ik ben geboren in suriname, en.wij surinamers weten dat de mensen uit het cocos district coronie fisiek veel sterker zijn.dan.de rest van suriname. Dus cocosolie is zeer gezond

 • Heb gewone cocosolie op mijn beginnende koortslip gesmeerd en er goed in gemasseerd,er is geen blaasje op gekomen en de koortslip is in no time weer vertrokken!

  • Beste drica,

   Mag ik vragen hoe je het voor je haren en tanden gebruikt. Graag in stappen ik wil het ook graag gebruiken heb laatste tijd veel kast van dun haar en heb begrepen dat als je kokesolie gebruikt je haar dik wordt. En voor je tanden hoe gebruik je dat?

   Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *