De krachten van kurkuma

De kracht van kurkuma

Een tijdje terug vertelden we je al over de bijzondere kracht van boerenkool. Een andere superfood die wij vaak en graag gebruiken is kurkuma. Kurkuma is bekend onder heel veel verschillende namen, zoals geelwortel, turmeric, curcuma, koenjit en Indische saffraan. Het bezit bijzondere eigenschappen en het wordt dan ook ingedeeld in de categorie geneeskrachtige kruiden.

KurkumaWat is kurkuma?

Kurkuma vind je terug in de gember-familie. Het wordt onder andere gebruikt bij het maken van mosterd en bij het conserveren en op smaak brengen van voedsel. In bijvoorbeeld India wordt het tijdens allerlei festiviteiten en religieuze aangelegenheden gebruikt. Men gebruikt het in India ook als ontsmettingsmiddel voor brand- en snijwondjes.

 

 

De medicinale eigenschappen van kurkuma

Kurkuma heeft een aantal bijzondere eigenschappen die het tot een echte superfood maakt! Het is een sterke anti-oxidant en het gaat het ontstaan van kankercellen tegen. De anti-oxidanten in kurkuma beschermen je hersenen, lever en nieren tegen de schadelijke gevolgen van drugs, alcohol, straling, zware metalen en chemicaliën.

Als je van plan bent om kurkuma om zijn helende krachten te gebruiken, dan kun je thee maken of kurkuma-olie innemen. Je kan het beste kiezen voor olie omdat de werkzame stoffen in kurkuma niet helemaal oplossen in water. Hierdoor zul je minder profiteren van de voordelen. Als je kurkuma samen met peper gebruikt tijdens het koken, wordt het makkelijker voor je lichaam om de werkzame stoffen van kurkuma op te nemen.

Kurkuma is een van de best onderzochte planten ter wereld. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat het een eventueel alternatief is/een gelijkende werking heeft voor/als veelgebruikte medicijnen. Zo zou het een alternatief zijn voor statines (medicijnen die je cholesterol verlagen), antidepressiva, aspirine, ibuprofen, diabetes medicijnen en zelfs chemotherapie! Meer over de onderzoeken lees je op greenmedinfo.com.

Waar kun je kurkuma allemaal voor gebruiken?

  • Natuurlijk: om te koken! Breng er je curry’s en je dal mee op smaak
  • Bij problemen met je spijsvertering
  • Bij problemen met je huid en klachten als gevolg van reuma en artritis
  • Het helpt tromobose tegengaan
  • Om wondjes sneller te laten helen
  • Als natuurlijke pijnstiller

Bronnen:
Pureinsideout.com
Firebert
Healthline.com

Geschreven door
Meer van Stephanie

Spaghetti aglio olio e peperoncino

15 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, ei, noten of soja Een...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *