Damn Food Waste

Damn Food Waste

Zaterdag 29 juni vond Damn Food Waste plaats op het Museumplein in Amsterdam. Een evenement tegen voedselverspilling. Sightdish was er bij!

Voedselverspilling

Dit verslag vind je in de categorie ‘Weet wat je eet’. Maar eigenlijk zou het beter passen in een categorie ‘Weet wat je niet eet’. Damn Food Waste wil namelijk aandacht vragen voor de enorme hoeveelheid voedingsmiddelen die we weggooien omdat wij die, om wat voor reden dan ook, niet willen eten en organiseerde een gratis protestlunch.

De consument weigert massaal om om kromme komkommers en paprika’s met een lelijk plekje te kopen en voedingsmiddelen die over de datum zijn (maar nog eetbaar zijn) te consumeren. Dagelijks eindigen in Nederland 400.000 broden in de prullenbak. Vaak kopen we ook veel meer dan we nodig hebben of op kunnen. Veel voedsel komt niet eens de markt op omdat het te groot, te klein, te krom, te vreemd gevormd of zelfs verkeerd gelabeld is. In Nederland verspillen we op deze manieren een derde van ons voedsel! Per persoon gooien we zo’n 50 kilo voedsel per jaar weg. Een kwart van al het verspilde voedsel in Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk zou genoeg zijn om 1 miljoen ondervoede mensen te voeden. Best schokkend toch?

Lunchen met 5000 man

Omdat wij ook tegen voedselverspilling zijn pakten wij zaterdag de tram naar het Museumplein. Waar we een verlaten grasveld met twee kraampjes verwachtten, werden we blij verrast met een groot afgezet terrein met muziek, veel mensen en de geur van vers gemaakte curry. Initiatief nemer Tristam Stuart en staatssecretaris van Economische zaken Sharon Dijksma waren er ook. En topkoks Alain Caron en Joris Bijdendijk ontmoetten elkaar voor een kookgevecht met afgekeurd voedsel.

Alles wat je er kon eten was bereid met producten die anders verloren zouden zijn gegaan. De curry, de soep, fruitcocktails en meer. Lunch voor meer dan 5000 mensen. Water werd geserveerd door de vriendelijke vrijwilligers. Het eten was heerlijk, de zon scheen en de sfeer was goed. Dit zouden ze iedere maand moeten doen!

Damn Food Waste

Het goede voorbeeld

Van de dames van Kromkommer kregen we een leuk tasje met afgekeurde groeten en fruit o.a. aardappels, witlof, radijsjes en een appel. Dus, om het goede voorbeeld te geven: wij hebben er een heerlijk gerecht mee gemaakt. Het recept vind je hier.

Damn Food Waste recept

Teken het pact!

Wij hebben zaterdag het pact tegen voedselverspilling getekend. Durf jij het ook aan?

Pact tegen voedselverspilling

Nog een duwtje in de rug nodig? Kijk deze TedTalk van Tristam Stuart, initiatiefnemer van Damn Food Waste, over voedselverspilling. Stuart werkt samen met de Verenigde Naties en de Europese Commissie in de strijd tegen voedselverspilling.


31-07-2013 update

Food Cabinet heeft een leuke nieuwe sfeerimpressie van Damn Food Waste gedeeld op Vimeo.

Geschreven door
Meer van Stephanie Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *