Boerenkool is een superfood

Boerenkool: een superfood!

Boerenkool is een superfood! Het is zelfs een van de gezondste groenten ter wereld. Het wordt al zo’n 2000 jaar verbouwd en gegeten. Boerenkool was toen vooral populair in Griekenland en Rome. Boerenkool bevat zoveel voedingsstoffen dat het, wanneer je het regelmatig eet, je lichaam tegen veel kwalen kan beschermen.


Boerenkool helpt tegen verzuring

Met een dieet dat voornamelijk uit brood, vlees, zuivel en geraffineerde suiker bestaat, zorgen we ervoor dat ons lichaam verzuurt. Gelukkig zijn er heel veel voedingsmiddelen die je kunt eten om die verzuring tegen te gaan. Wanneer mensen met coeliakie per ongeluk gluten eten, bestaat de kans dat zij direct last krijgen van de verzuring die daardoor optreedt. Je kunt dan het beste even het percentage alkalische voedingsstoffen in je dieet verhogen. Boerenkool helpt goed tegen verzuring. Net als bijvoorbeeld spinazie, broccoli, ui, avocado, alfalfa en cayenne peper. Bekijk een complete lijst van voedingsmiddelen.

Boerenkool en je gezondheid

100 gram boerenkool bevat 36 calorieën, 5 gram vezels, 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine B6, 40% magnesium, 180% vitamine A, 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 1020% van de DAH vitamine K. Ook bevat het mineralen als ijzer en kalium.

Boerenkool is een superfood!

Het eten van boerenkool kan je cholesterol verlagen. Daarnaast heeft boerenkool nog veel meer goede eigenschappen:

 • Vitamine K zorgt, samen met calcium, voor sterkere botten.
 • Boerenkool bevat glucosinolaten. Glucosinolaten worden in het lichaam omgezet tot stoffen die helpen met het bestrijden van kankercellen.
 • Boerenkool zit vol met anti-oxidanten. Ze verbeteren je huid, gaan veroudering tegen en verlagen het risico op kanker.
 • De vitamine C in boerenkool verbetert je immuunsysteem.
 • Boerenkool werkt ontstekingsremmend. Hierdoor kan het bijvoorbeeld artritis, hart en vaatziekten en bepaalde auto-immuunziekten voorkomen.
 • Boerenkool bevat veel vezels. Zeker voor mensen met coeliakie een voordeel, aangezien het voor hen moeilijker is om veel vezels binnen te krijgen. Daarnaast bevorderen de vezels natuurlijk je spijsvertering.
 • Boerenkool bevat per calorie meer ijzer dan rundvlees. Voor vegetariërs en veganisten is het dus een goede bron van ijzer.

Duurzaam

Naast de vele voordelen die boerenkool biedt voor de gezondheid is de het ook duurzaam. Een vergelijking met rundvlees: boerenkool heeft zo’n 55 tot 60 dagen nodig om te groeien tot het goed is voor consumptie. Als je dit afzet tegen de tijd die nodig is om een koe te laten groeien zodat ze geschikt is voor consumptie, dan begrijp je waarom boerenkool zo duurzaam is. Een koe is 18 tot 24 maanden oud voordat ze geschikt is om rundvlees van te maken. Daarnaast heb je elf keer zoveel brandstof nodig voor een pond rundvlees, dan voor het verbouwen van een boerenkool.

Boerenkoolpoeder

Wil je nog makkelijker boerenkool verwerken in een smoothie of shake? Er bestaat zoiets als boerenkoolpoeder. Dit poeder is gemaakt van 100& boerenkool en is vrij van toevoegingen.

Boerenkoolpoeder kopen

Groentesap met boerenkool

Om veel boerenkool binnen te krijgen, hoef je niet iedere avond boerenkoolstamppot te eten. Je kunt boerenkool zelfs beter rauw eten, zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Een lekkere en goede manier om veel boerenkool binnen te krijgen, is door het te gebruiken als ingrediënt voor je groentesap. Ons recept:

Boerenkool is een superfood

 • Boerenkool (200 gram of naar eigen inzicht)
 • 1 grote wortel
 • 1 appel
 • 3 stengels selderij
 • 1/4 komkommer
 • een stukje gember (2×2 cm)
 • 1/4 citroen zonder schil

 

 

Het sapje is niet alleen heel gezond, wij vinden het ook nog lekker. De wortel en de appel maken het wat zoet en de citroen zorgt voor een frisse smaak.

 

Geschreven door
Meer van Stephanie

Beste dagcrème: hoe kies je een goede dagcreme

Het aanbrengen van een dagcrème behoort tot de dagelijkse routine van veel...
Lees meer

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *