Bijensterfte

Bijensterfte: lang leve de bijen

Je hebt er vast van alles over gehoord en gelezen: bijensterfte. Bijen blijken massaal dood te gaan en dit is een grote bedreiging voor onze voedselketen. Hoe komt het dat de bijen sterven en waarom is dat voor ons mensen zo’n slecht nieuws? Sightdish zocht het uit.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

80% procent van de planten op aarde is afhankelijk van bijen. Bijen bestuiven de planten  en zorgen ervoor dat ze evolueren en zich voortplanten. Zonder bijen zouden we geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken.

Honingbijen, wilde bijen en hommels bestuiven veel van onze landbouwgewassen. 4.000 van de in Europa verbouwde landbouwgewassen kunnen bestaan door het harde werk van bijen. Dat is zo’n 75% van de landbouwgewassen. Zonder de bij komt onze voedselvoorziening dan ook in gevaar.

De oorzaak van bijensterfte

Jaarlijks overleeft 20% tot 25% van de Nederlandse bijen de winter niet. In sommige regio’s is dit zelfs 50%. Landbouwgif wordt als de grootste oorzaak van de bijensterfte gezien. Eigenlijk gaat het maar om één groep bestrijdingsmiddelen en dat zijn de Neonicotinoïden. Het meest gebruikte middel is midacloprid. Het middel wordt gebruikt door telers en boeren, maar ook door particulieren. Het is namelijk gewoon verkrijgbaar in het tuincentrum. Deze middelen worden dus ook gebruikt in bijvoorbeeld tuinen, parken en op schoolpleinen. Deze soort pesticide verspreidt zich door de hele plant. Bijen kunnen het gif dus binnenkrijgen via de nectar, het stuifmeel of door de druppeltjes die aan de plant hangen. De bijen sterven of onmiddellijk of op de langere termijn aan allerlei bijwerkingen. Ze kunnen hun korf niet meer vinden, doordat ze hun oriëntatievermogen kwijtraken. Ze herkennen hun eigen nest niet meer en vergeten de geuren van bloemen.

Door parasieten raken bijen verzwakt en ze raken besmet met allerlei schadelijke parasieten en virussen. Verzwakte bijen zijn extra gevoelig voor schadelijke bestrijdingsmiddelen. En het werkt ook andersom: door bestrijdingsmiddelen raken bijen verzwakt en hierdoor worden ze gevoeliger voor parasieten en virussen. Voor imkers een regelrechte nachtmerrie, zoals te zien is in onderstaande video van Greenpeace.

Wat kun je zelf doen om bijensterfte tegen te gaan?

  • Help de bijen een handje door bijvoorbeeld de petitie van Greenpeace te tekenen.
  • De Bijenstichting organiseert meerdere acties.
  • Voor de aspirant imkers onder ons: via stichting The Tipping Point heb je de mogelijkheid om een cursus bijen houden te volgen.
  • Er is ook een internationale petitie om de bijen te redden. Die is te vinden op de website van Avaaz.
  • Heb je groene vingers? Richt dan je tuin bijvriendelijk in. Bieenkorf.be heeft een lange lijst opgesteld met planten waar je honingbijen blij mee maakt.
  • Koop geen slechte bestrijdingsmiddelen voor in je eigen tuin. De Bijenstichting heeft een lijst opgesteld met de middelen die je niet zou moeten gebruiken.

Meer weten?

Er is enorm veel informatie te vinden over bijen en bijensterfte. We hebben de meest informatieve links voor je op een rijtje gezet.

Zembla 12 maart – Moord op de honingbij
Red de bijen – Greenpeace
Bijenlint (initiatief Bijenstichting)
Bijensterfte.nl (initiatief Universiteit Utrecht)

Geschreven door
Meer van Stephanie

Paella met garnalen, kip en chorizo

 30 minuten Bevat geen gluten, soja, lactose, koemelk, ei en noten Paella:...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *