Glutenvrij bier

Glutenvrij bier: Mongozo vs. Estrella Damm Daura

Biertjes drinken in de kroeg is zeldzaam als je een glutenvrij dieet volgt. Gelukkig kun je thuis wel genieten van lekker glutenvrij bier.

Het is belangrijk om goed op te letten welk bier je drinkt als je een glutenvrij dieet volgt. Er bestaan veel misvattingen over gluten en bier. Het is dan ook aangeraden om alleen echt glutenvrij bier. Dit bier herken je aan het logo op het etiket.

Mongozo Pilsner

Mongozo Pilsner komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Men volgt een proces waarbij de gluten uit het bier worden verwijderd. Mongozo Pilsner is Fairtrade en biologisch. Om dit glutenvrije bier van de tap te drinken, moet je helaas helemaal naar Canada. In Nederland is het gelukkig wel in flesjes verkrijgbaar.

Op de World Beer Awards van 2013 is Mongozo Pilsner uitgeroepen tot beste glutenvrije pils van de wereld.

Verkrijgbaar
Vrij goed. In ieder geval te halen bij de betere slijterij, de Bierkoning in Amsterdam en de Wereldwinkel. Albert Heijn verkocht het ook. Helaas hebben zij het niet meer in het assortiment. Keuze genoeg dus!

Mongozo heeft een locatiezoeker op haar website. Bij mij in de buurt vond ik een aantal winkels en restaurants waar Mongozo verkrijgbaar is.

Prijs
Die valt reuze mee. Wij betalen bij de slijter zo’n 1,30 euro per flesje.

Wat vinden we ervan?
De smaak is goed: lekker fris en licht. Dat het naast glutenvrij ook biologisch en fairtrade is, is een prettig idee.

Estrella

In Spanje drink je dit glutenvrije bier gewoon van de tap! Net als Mongozo Pilsner wordt Estrella Damm Daura volgens een speciaal proces gebrouwen. Het bier heeft al veel prijzen gewonnen.

Verkrijgbaar
In Nederland moet je voor dit glutenvrije bier naar De Tuinen. Helaas heeft niet ieder filiaal het op voorraad. Gelukkig is het bier nu ook te verkrijgen bij Jumbo Supermarkten. Hebben ze het bij jouw plaatselijke Jumbo niet, vraag dan of men het voor je wil bestellen.

Prijs
Een stuk duurder dan Mongozo. Voor een pak met vier flesjes betaal je meer dan 7 euro.

Wat vinden we ervan?
Wat zwaarder dan de Mongozo Pilsner. Lekker! Ik proefde eigenlijk geen verschil met een ‘echt’ biertje. De prijs zit ons wel een beetje dwars.

De winnaar

Wat ons betreft is Mongozo Pilsner de winnaar. En eigenlijk wel het minst om de smaak: beide bieren zijn lekker. Maar Mongozo is biologisch en Fairtrade. Voor ons is dat een grote plus! Daarnaast is dit bier een stuk beter verkrijgbaar dan Estrella Damm Daura. En ook de prijs is beter.

We hebben natuurlijk niet alle glutenvrije bieren getest. Wat is jouw favoriete glutenvrije bier? En waar koop je of drink je het?

Geschreven door
Meer van Stephanie Lees meer

3 Comments

    • Hoi Leonie, dat is goed nieuws! Bij onze lokale Jumbo is Estrella niet te verkrijgen, maar dankzij deze informatie gaan we zeker vragen of ze het kunnen bestellen. Bedankt voor je reactie!

  • Ik woon in Spanje en kan, uiteraard, Estrella hier zo kopen. Dit glutenvrij bier heeft idd in 2011 ook de eerste prijs gewonnen in glutenvrij bier! Ook andere Spaanse bieren scoorden heel hoog: San Miguel en Damm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *