IMG_5488

Witlofsoep met blauwe kaas en spek

30 minuten
Bevat geen gluten, lactose, soja of noten

Deze soep kun je eten als voorgerecht, maar met wat brood erbij kun je er een hoofdgerecht van maken. De soep is namelijk romig en machtig.

Je denkt misschien: een soep met room en kaas, die kan nooit lactosevrij zijn? Dat kan wel! Wij gebruikten plantaardige boter, lactosevrije room van MinusL en gorgonzola kaas. Hierdoor is deze soep zowel lactose- als glutenvrij.

Wat heb je nodig?

1 el (plantaardige) boter
2 el glutenvrij meel
1 kg witlof
1 ui
1 teentje knoflook
100 ml witte port (of eventueel witte wijn)
1,5 liter groentenbouillon
3 eieren
250 ml (lactosevrije) room
Gesneden spek
100 gram gorgonzola
50 gram walnoten
1/2 bosje bieslook

Hoe maak je de witlofsoep met blauwe kaas en spek?

  1. Snijd de witlof doormidden en snijd de kern eruit. Bewaar een aantal hele blaadjes voor de garnering. De rest van de witlof snijd je in stukken.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook. Fruit de ui en knoflook in de boter. Voeg de bloem toe en bak die 2 minuten mee.
  3. Voeg nu de witlof toe en bak die ongeveer 5 minuten mee.
  4. Blus na 5 minuten af met de port of wijn. Voeg vervolgens de groentenbouillon toe. Laat alles 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep vervolgens met de staafmixer.
  5. Doe de room in een schaal en voeg daaraan de eierdooiers van de drie eieren toe. Voeg dit al roerend aan de soep toe. Laat het niet meer koken.

De garnituur maken

  1. Bak de plakken spek in een koekenpan in 5 minuten krokant. Leg ze op een bord met wat keukenpapier.
  2. Rooster de walnoten in 3 minuten in  een droge pan.
  3. Brokkel de kaas in kleine stukjes en snijd de bieslook in dunne ringen.

Nu is het tijd om de soep te garneren. Schenk de soep in een kom en leg er twee witlofblaadjes in. Verdeel het spek, de blauwe kaas, de walnoten en de bieslook over de kommen.

We zagen dit recept op 24Kitchen. Op 24Kitchen vind je een video waarin wordt uitgelegd hoe je deze soep moet maken.

 

Meer leesvoer

Raapstelenstamppot  30 minuten Bevat geen gluten, soja, lactose, koemelk en eiHeb je een drukke werkdag gehad en heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Dan...
Vitamineboost-salade 7 minuten De mangosalade bevat geen gluten, koemelk*, lactose, soja of eiDeze rijkgevulde mangosalade zit boordevol vitamines!  Rijpe mango's zi...
Pasta met tomatensaus 60 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, ei, noten of soja Geschikt voor 2 personenWat heb je allemaal nodig om deze (glutenvrije) pasta ...
Broccoli met knoflook en chilipeper 20 minuten Bevat geen gluten, koemelk, soja, lactose, ei of notenJe kunt broccoli natuurlijk gewoon koken. Maar als je eens iets anders wilt, kun...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Pastasalade

  25 minuten Bevat geen gluten, soja, ei of noten Als je...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *