IMG_5685

Kikkererwtenburger met radijssalade

Zaterdag 29 juni waren bij Damn Food Waste op het Museumplein in Amsterdam. Daar kregen we van de dames van Kromkommer twee goodiebags met afgekeurde groenten en fruit. We hebben de producten gebruikt in dit recept!

60 minuten
Bevat geen gluten, lactose, soja, koemelk of ei

Wat heb je nodig voor de kikkererwtenburger?

Het is lastig om in de supermarkt een glutenvrije, lactosevrije vegetarische burger te vinden. We waren dus al een tijdje op zoek naar een recept voor een goede vegetarische hamburger zonder gluten en lactose. Na wat zoekwerk kwamen we dit recept tegen. De burgers zijn makkelijk te maken en erg lekker!

De ingrediënten voor 6 burgers van gemiddelde grootte

3 eetlepels warm water
1 eetlepel lijnzaadmeel (of in de vijzel fijngemalen lijnzaad)
2 kopjes gekookte kikkererwten (1 potje/blikje)
1 wortel, gesneden met een dunschiller
3 eetlepels rode ui, in blokjes
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel tahin
1 eetlepel kikkererwtenmeel (of aardappelmeel/maismeel)
Geraspte schil van 1 citroen
Zout en peper naar smaak
Olie om in te bakken, bij voorkeur kokosolie

Hoe maak je de kikkererwtenburgers?

  1. Doe het warme water bij het lijnzaadmeel. Zet het even apart totdat het wat dikker is geworden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  2. Doe de kikkererwten, de wortel, ui, knoflook, komijn, citroensap, citroenschil, tahin, meel en wat peper en zout in je keukenmachine of het bakje van je staafmixer. Mix het tot het een grof mengsel is. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
  3. Maak met je handen 6 burgers. Leg ze op een bord en zet ze 45 minuten in de koelkast.
  4. Na 45 minuten kun je ze bakken in een koekenpan. Bak ze 5 tot 8 minuten aan iedere kant.

Deze kikkererwtenburger vonden we op de blog van Laurie Sadowski.

Wat heb je nodig voor de radijssalade?

De ingrediënten van de salade voor 2 personen

1 witlof, in dunne reepjes
1 groene appel in blokjes
1 bosje radijsjes, in schijfjes

De ingrediënten van de dressing

Olijfolie
Mayonaise
Mosterd
Zout en peper

Wij aten dit gerecht met aardappeltjes en worteltjes uit de oven. Zien hoe je ze klaarmaakt? Lees dan ons recept voor aardappeltjes uit de oven. De worteltjes bereid je op dezelfde manier.

Meer leesvoer

Aardappeltjes uit de oven 50 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, ei, noten of sojaAls je op zoek bent naar een simpel allergievrij bijgerecht, dan is dit een gesc...
Glutenvrije en lactosevrije brownies zonder meel Er zijn enorm veel manieren om brownies te maken. Dit van oorsprong Amerikaanse toetje uit 1893 is dan ook heel divers. Maar wat als je geen gluten, l...
Glutenvrije amandeltaart met abrikozen Dit artikel is geschreven door Inostrate van Das Andere KoekSpeciaal voor Pasen heb ik in deze gastcolumn voor Sightdish een glutenvrije paastaart...
Glutenvrije-lactosevrije pepernoten en speculaas In elke supermarkt, bakkerij en elk warenhuis waar je deze tijd van het jaar komt, ruik je het: speculaaskruiden! Coeliakie en een lactose intoleranti...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Gluten- en lactosevrije pannenkoeken

20 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, soja of noten Wat heb...
Lees meer

2 Comments

  • Hoi! Ik kom jullie blog net tegen op internet en wat superleuk dat jullie met de producten uit onze goodiebag hebben gekookt! Ziet er heeeeerlijk uit 😀 #nowaste
    Groeten, Lisanne (Kromkommer)

    • Hoi Lisanne, bedankt voor je reactie! We hebben inderdaad heerlijk gegeten van alle goodies die we van jullie kregen. Nog bedankt daarvoor en heel veel succes met Kromkommer. Heel goed initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *