Linzen dal

Indiase dal

40 minuten
 Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten, soja of ei

Dal is een zeer voedzaam gerecht. Het wordt vooral veel gegeten in India. Absoluut een van onze favorieten!

Voedzame linzen dal
Wat heb je nodig?

  • 1 ui, gesnipperd;
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 2 theelepels gember, fijngehakt;
  • 2 glazen/bekers linzen*;
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 theelepel kurkuma;
  • 1 laurierblad;
  • 1 kaneelstokje;
  • 2 eetlepels tomatenpuree;
  • +- 0,6 liter groentenbouillon;
  • koriander voor garnering;
  • zout en peper, mocht je dat nodig vinden

Deze dal is perfect voor vegetariërs. Linzen bevatten namelijk erg veel proteïnen. Mocht je alleen de dal wat weinig vinden, maak er dan rijst en een lekkere salade bij. Als je voor het eerst een gerecht met linzen maakt, is deze pagina op Smulweb interessant leesvoer.

Zo maak je het

  1. Het hoeft niet, maar laat de linzen een paar uur weken voordat je ze gebruikt. Vier uur is voldoende. Schep de drijvende linzen uit het water en gooi ze weg: deze linzen zijn oud. Spoel de linzen af en controleer even of er geen vreemde dingen tussen zitten zoals bijvoorbeeld steentjes.
  2. Snijd je ui en je knoflook zo klein mogelijk. Verwarm een redelijk formaat pan met de olijfolie.
  3. Voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig worden Voeg daarna ook de knoflook en de gember toe. Bak dat nog twee minuten. Let op dat je knoflook niet verbrandt! Voeg zo nodig wat extra olie toe.
  4. Voeg de linzen, het laurierblad en kaneelstokje, de komijn en kurkuma en de tomatenpuree toe. Giet vervolgens de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens zo’n 30 minuten op laag vuur pruttelen. Als de linzen zacht zijn, is het klaar
  5. Haal het laurierblad en het kaneelstokje eruit. Voeg zo nodig wat peper en zout toe. Garneer de dal met wat koriander.

* Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke soort linzen je gebruikt. Wij gebruiken vaak alleen rode linzen, of rode en groene linzen.

We vonden dit recept op Fortheloveoffoodblog.com

Meer leesvoer

Gluten- en lactosevrije worstenbroodjes 1,5 uur Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten of soja Geschikt voor vier personen Wat heb je nodig? 400 gram mix voor glutenvrij en lactose...
Raapstelenstamppot  30 minuten Bevat geen gluten, soja, lactose, koemelk en eiHeb je een drukke werkdag gehad en heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Dan...
Lactosevrije chocolademousse  10 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, soja, ei of notenHmm, lactosevrije chocolademousse! Voordat ik een foto kon nemen was het al ...
Italiaanse koteletten 35 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten of soja Geschikt voor vier personenWat heb je nodig? 4 varkenskoteletten Olijfolie 1 ui...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Brasserie America

Meer leesvoer De Kas, Amsterdam De Kas is een restaurant met veel...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *