Linzen dal

Indiase dal

40 minuten
 Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten, soja of ei

Dal is een zeer voedzaam gerecht. Het wordt vooral veel gegeten in India. Absoluut een van onze favorieten!

Voedzame linzen dal
Wat heb je nodig?

  • 1 ui, gesnipperd;
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 2 theelepels gember, fijngehakt;
  • 2 glazen/bekers linzen*;
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 theelepel kurkuma;
  • 1 laurierblad;
  • 1 kaneelstokje;
  • 2 eetlepels tomatenpuree;
  • +- 0,6 liter groentenbouillon;
  • koriander voor garnering;
  • zout en peper, mocht je dat nodig vinden

Deze dal is perfect voor vegetariërs. Linzen bevatten namelijk erg veel proteïnen. Mocht je alleen de dal wat weinig vinden, maak er dan rijst en een lekkere salade bij. Als je voor het eerst een gerecht met linzen maakt, is deze pagina op Smulweb interessant leesvoer.

Zo maak je het

  1. Het hoeft niet, maar laat de linzen een paar uur weken voordat je ze gebruikt. Vier uur is voldoende. Schep de drijvende linzen uit het water en gooi ze weg: deze linzen zijn oud. Spoel de linzen af en controleer even of er geen vreemde dingen tussen zitten zoals bijvoorbeeld steentjes.
  2. Snijd je ui en je knoflook zo klein mogelijk. Verwarm een redelijk formaat pan met de olijfolie.
  3. Voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig worden Voeg daarna ook de knoflook en de gember toe. Bak dat nog twee minuten. Let op dat je knoflook niet verbrandt! Voeg zo nodig wat extra olie toe.
  4. Voeg de linzen, het laurierblad en kaneelstokje, de komijn en kurkuma en de tomatenpuree toe. Giet vervolgens de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens zo’n 30 minuten op laag vuur pruttelen. Als de linzen zacht zijn, is het klaar
  5. Haal het laurierblad en het kaneelstokje eruit. Voeg zo nodig wat peper en zout toe. Garneer de dal met wat koriander.

* Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke soort linzen je gebruikt. Wij gebruiken vaak alleen rode linzen, of rode en groene linzen.

We vonden dit recept op Fortheloveoffoodblog.com

Meer leesvoer

Pad Thai Dit gerecht is een sensatie voor je smaakpapillen! Je kunt verschillende variaties maken op dit recept. Wij maken het gerecht met garnalen.Wat heb...
Lactosevrije knoflookboter 10 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, ei of notenHeerlijke knoflookboter voor bij je glutenvrije brood. Gemakkelijk te maken en het bev...
Aardappeltjes uit de oven 50 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, ei, noten of sojaAls je op zoek bent naar een simpel allergievrij bijgerecht, dan is dit een gesc...
Kikkererwtenburger met radijssalade Zaterdag 29 juni waren bij Damn Food Waste op het Museumplein in Amsterdam. Daar kregen we van de dames van Kromkommer twee goodiebags met afgekeurde ...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Bagels & Beans De Clercqstraat

Meer leesvoer De Proeverij, Zierikzee Sumo Rotterdam Mauritsweg Bij Sumo kun je...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *