Linzen dal

Indiase dal

40 minuten
 Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten, soja of ei

Dal is een zeer voedzaam gerecht. Het wordt vooral veel gegeten in India. Absoluut een van onze favorieten!

Voedzame linzen dal
Wat heb je nodig?

  • 1 ui, gesnipperd;
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 2 theelepels gember, fijngehakt;
  • 2 glazen/bekers linzen*;
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 theelepel kurkuma;
  • 1 laurierblad;
  • 1 kaneelstokje;
  • 2 eetlepels tomatenpuree;
  • +- 0,6 liter groentenbouillon;
  • koriander voor garnering;
  • zout en peper, mocht je dat nodig vinden

Deze dal is perfect voor vegetariërs. Linzen bevatten namelijk erg veel proteïnen. Mocht je alleen de dal wat weinig vinden, maak er dan rijst en een lekkere salade bij. Als je voor het eerst een gerecht met linzen maakt, is deze pagina op Smulweb interessant leesvoer.

Zo maak je het

  1. Het hoeft niet, maar laat de linzen een paar uur weken voordat je ze gebruikt. Vier uur is voldoende. Schep de drijvende linzen uit het water en gooi ze weg: deze linzen zijn oud. Spoel de linzen af en controleer even of er geen vreemde dingen tussen zitten zoals bijvoorbeeld steentjes.
  2. Snijd je ui en je knoflook zo klein mogelijk. Verwarm een redelijk formaat pan met de olijfolie.
  3. Voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig worden Voeg daarna ook de knoflook en de gember toe. Bak dat nog twee minuten. Let op dat je knoflook niet verbrandt! Voeg zo nodig wat extra olie toe.
  4. Voeg de linzen, het laurierblad en kaneelstokje, de komijn en kurkuma en de tomatenpuree toe. Giet vervolgens de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens zo’n 30 minuten op laag vuur pruttelen. Als de linzen zacht zijn, is het klaar
  5. Haal het laurierblad en het kaneelstokje eruit. Voeg zo nodig wat peper en zout toe. Garneer de dal met wat koriander.

* Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke soort linzen je gebruikt. Wij gebruiken vaak alleen rode linzen, of rode en groene linzen.

We vonden dit recept op Fortheloveoffoodblog.com

Meer leesvoer

Pitabroodjes met kip   40 minuten Bevat geen gluten, koemelk*, lactose, soja, ei of notenEen heerlijk licht en fris gerecht. Je kunt je favoriete kruiden gebruiken om...
Gluten- en lactosevrije kokosmuffins Gezonde muffins! Dat kan. Deze glutenvrije kokosmuffins zijn verantwoord en lekker.45 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten, soja ...
Glutenvrije granola Iedereen heeft het erover en het is overal te koop: granola! Heel lekker, maar wat als je glutenvrije granola wilt eten? Er zijn glutenvrije varianten...
Hutspot met gehaktballen 45 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten of sojaEen echt Hollands recept: hutspot met gehaktballen! Met deze ingrediënten kun je voo...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Wat je moet weten als je een vijzel gaat kopen

Je hebt hem misschien wel eens zien staan bij iemand anders op het aanrecht:...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *