IMG_6479

Glutenvrije oliebollen

 Voorbereiding: 20 minuten, rijzen: 60 minuten, bakken: afhankelijk van hoeveelheid
Bevat geen gluten, soja, lactose, noten

Baal je ook altijd zo als iedereen met oud & nieuw zit te snoepen van de schaal oliebollen? Dat is nu voorbij, want zelf glutenvrije oliebollen bakken is heel eenvoudig!

Het recept voor deze oliebollen komt van het coeliakieforum. Het forumlid Vlaermoes plaatste daar onderstaand recept. En volgens de 17 (!) pagina’s reacties zouden ze overheerlijk moeten zijn. Niet van echt te onderscheiden! En na het recept zelf geprobeerd te hebben, kunnen we dat bevestigen. De oliebollen zijn heerlijk en zelfs mensen die gewoon gluten-bollen mogen eten, zijn er dol op.

Glutenvrije oliebollen
De oliebollen waren heel luchtig!

Glutenvrije oliebollen: wat heb je nodig?

Onderstaand recept is voor heel veel oliebollen. Wil je wat minder bakken, dan kun je bijvoorbeeld de ingredienten halveren.

1 kg B-mix van Schar (de B-mix geeft grotere luchtbellen dan de C-mix en dus luchtigere oliebollen)
2  eieren
22 gram droge gist
2 eetlepels fiberhusk/vlozaadpoeder (maakt deeg luchtiger)
1 liter warme/lauwe melk (lactosevrije bollen maken: gebruik lactosevrije melk)
1 eetlepel broodaroma Lepoole of een theelepel zout
1/2 liter spa rood

Tip: bij Holland&Barrett (voorheen De Tuinen) koop je gemakkelijk je Schar-meel en Fiberhusk/Vlozaadvezel

Vulling
200 gr rozijnen (optioneel en laten wellen)
200 gr krenten (optioneel en laten wellen)
1 bakje gekleurde sucade (optioneel)
3 appels gesnipperd met 1 tl kaneel (optioneel en kaneel maakt de bollen bruiner)
1 eetl bruine suiker (optioneel en maken de bollen bruiner)

Hoe maak je de glutenvrije oliebollen?

  1. Maak de melk lauwwarm en doe de helft van de melk in een mengkom.
  2. Voeg de B-mix, gist, fiberhusk en alvast 1 ei toe.
  3. Doe nu de rest van de melk en het andere ei erbij. Meng alles goed.
  4. Voeg nu het broodaroma/zout en spa rood toe en meng alles nogmaals.
  5. Nu kun je eventueel je optionele ingredienten toevoegen. Heb je die toegevoegd, meng alles dan weer.
  6. Dek de mengkom af met folie of een theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek. Let op: dit deeg rijst enorm. Als je de hoeveelheden uit bovenstaand recept aanhoudt, is het verstandig om alles in een 10-liter emmer te doen.

Tip #1 – waar laat je het deeg rijzen?

Een tip die ik vond online: het deeg rijst het beste op een warme plaats waar het niet op de tocht staat. Ben je in het bezit van een oven, doe dan het volgende: kook wat water in een steelpannetje en plaats dit pannetje op de bodem van de oven. Plaats je ovenrooster er net boven en zet de afgedekte mengkom/emmer in je oven, een stukje bij het pannetje vandaan. Het deeg staat zo lekker warm en niet op de tocht.

Glutenvrije oliebollen bakken

In de frituur
Verwarm zonnebloemolie of arachide-olie in je frituur tot 180 graden (pas op dat het niet te heet wordt). Steek de ijsschep even in de hete olie en maak er bolletjes mee (eventueel met behulp van een gewone lepel) die je voorzichtig in de olie laat zakken. Om de ijsschep schoon te maken en te houden, plaats je ‘m in een beker heet water. Bak de oliebollen in 5-8 minuten gaar. Meestal draaien ze vanzelf om. Doen ze dat niet, draai de oliebollen dan even om. Leg de oliebollen in een vergiet met wat keukenpapier.

In een pan
Om glutenvrije oliebollen te bakken heb je helemaal geen frituurpan nodig. Als je een wok of andere pan met een wat dikkere bodem hebt (wij maakten ze in een soeppan) gaat het ook prima. Doe zonnebloemolie of arachide-olie in je pan en verwarm het. Om te controleren of je olie heet genoeg is kun je een keukenthermometer gebruiken. Heb je die niet, dan voldoet een stukje glutenvrij brood ook. Als je het brood in de olie gooit en de olie sist, dan is je olie heet genoeg. Houd de temperatuur van de olie een beetje in de gaten en zet je gas lager of hoger als dat nodig is. Maak met een ijsschep bolletjes en laat ze voorzichtig in de olie zakken. Laat ze in 5-8 minuten gaar worden. Draaien ze niet vanzelf om, help ze dan een handje. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en leg ze in een vergiet met wat keukenpapier.

Als je glutenvrije oliebollen bakt in een gewone pan, wees dan voorzichtig. Twee tips:

  • Houd het deksel van de pan binnen handbereik. Mocht de vlam in de pan slaan, dan kun je in ieder snel geval het deksel erop doen.
  • Zet je pan op de achterste pit van je fornuis. Op deze manier heb je minder kans dat je de pan omtrekt en hete olie over jezelf heen gooit.

Tip #2 – Vieze geurtjes
Veel mensen bakken zelf geen oliebollen omdat ze het zo vinden stinken. Daar is gelukkig een oplossing voor. Neem een steelpannetje en breng wat water aan de kook. Doe er een flinke scheut azijn in en laat het water rustig koken tijdens het oliebollen bakken. Hierdoor ga je de vieze geurtjes van het oliebollen bakken tegen.

We vonden dit recept van Vlaermoes op het Coeliakieforum

Meer leesvoer

Minestronesoep 45 minuten Bevat geen gluten, koemelk, noten, ei of lactoseZin in rijk gevulde soep? Dan is deze minestronesoep zeker wat voor jou. Wat heb je n...
Pastasalade   25 minuten Bevat geen gluten, soja, ei of notenAls je met een glutenvrij dieet wilt picknicken of onderweg moet lunchen, is het niet altijd mak...
Pasta met kip, wijnsaus en artisjokharten  20 minuten  Bevat geen gluten, lactose, koemelk, ei, soja en notenGeen zin in veel gedoe na een dag werken? Dan is dit recept voor glutenvrije p...
Broccoli met knoflook en chilipeper 20 minuten Bevat geen gluten, koemelk, soja, lactose, ei of notenJe kunt broccoli natuurlijk gewoon koken. Maar als je eens iets anders wilt, kun...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Den Bosduin

Meer leesvoer Tamasushi, Amsterdam Bij Tamasushi kun je glutenvrij en lactosevrij eten. Wil...
Lees meer

23 Comments

    • Hi Lena, je kan deze ingrediënten op meerdere plekken kopen. Glutenvrij meel van Schar en fiber husk/vlozaadvezel haal je bijvoorbeeld bij De Tuinen. Je kan de spullen ook online bestellen bij Glutenvrijewebshop.nl – http://www.glutenvrijewebshop.nl/. Daar is de Schar meelmix nu in de aanbieding. Succes!

    • Hi Suzan, wat vervelend! Ik kan twee redenen bedenken waar het aan zou kunnen liggen:
      – Staat je deeg op een warme en tocht-vrije plek? Als het op de tocht staat of op een koude plek staat, kan het zijn dat het deeg niet rijst.
      – Heb je je gist net gekocht of lag het al heel lang in de kast? Als je gist niet meer goed is, rijst je deeg ook niet.

  • Op pakje van gist staat dat ik het eerst met water mort mengen, alvorens ik het aan het deeg toevoeg. Op het recept hier zie ik dat niet staan…..moet ik het gist eerst mengen?
    En, op het pakje staat, 1 zakje gist(7gram) is genoeg voor 1000 gram bloem voor oliebollen. Recept staat 22 gram gist….wat moet ik volgen?

    • Hoi Fredje, dit is een recept wat wij meerdere keren met succes hebben gemaakt door letterlijk alle aanwijzingen in het recept op te volgen. Je kunt gist op meerdere manieren gebruiken, niet alleen zoals het op het zakje staat. Veel succes met bakken en eet smakelijk!

  • Zojuist de oliebollen gebakken volgens het recept. Met rozijnen en appel. Met de vlozaadpoeder zijn ze idd lekker luchtig. Eindelijk weer eens van een oliebol kunnen genieten. Heerlijk.

  • Twee vraagjes:
    – Hoeveel oliebollen krijg ik ongeveer met deze hoeveelheden?
    – Zijn ze de volgende dag ook nog lekker? (ik zou ze vandaag graag maken voor morgen 🙂 )

    • Hi Petra,
      Het aantal oliebollen is een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Volgens het originele recept zou je hier rond de 60 oliebollen uit kunnen halen.

      Als je ze de volgende dag even oppiept in de magnetron, zijn ze nog steeds goed te eten.

      • Dank je voor de reactie! Ik heb ze toch nog vanochtend kunnen maken, dus lekker vers. Ze zijn echt heerlijk! Ik heb er 50 grote uit gekregen. Eerst leek het niet te rijzen, maar bovenop de radiator was het na 2 uur toch verdriedubbeld.
        Volgend jaar dubbele portie!

  • Ik heb ze gemaakt met Schär kuchen und kekse en zonder vlozaad/fiberhusk en ze zijn ongelooflijk LEKKER!!!!
    (Met veel rozijnen en krenten en een geraspt appeltje)
    Ik heb 1/4 van het recept gemaakt maar ga denk ik morgen weer zo’n portie maken voor in de vriezer. Wat ben ik blij met dit recept.
    Ik heb ze vaker gemaakt van boekweit maar dan zijn ze compact en heb je zoveel suiker nodig om de boekweitsmaak te camoufleren.
    Deze bollen zijn lekker van smaak, knapperig van buiten en luchtig van binnen. Een dikke 10!

  • Fantastisch!
    Met 1 banaan gemaakt in plaats van met twee eieren. Met amandelmelk in plaats van ‘gewone’ melk. Geen gewone suiker, maar kokosbloesemsuiker gebruikt.

    Met deze aanpassingen zit de hele familie ontzettend te genieten van niet van echt te onderscheiden oliebollen! Heel hartelijk dank voor het delen van een fantastisch recept, die ons onze oudjaarstraditie weer teruggeeft. Na JAREN! 🙂

    Heel hartelijke groeten, en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

  • Wat geweldig… Had mijn twijvels over het zogenaamde rijst de pan uit…. Maar toch wat een hoop deeg uit dit recept en zo ongelofelijk luchtig.

    Ik heb zelf een rozijnen/krenten/appel mengsel gemaakt met kaneel. Mijn dochter en zoon vonden ze geweldig.

    Ergo ik vond ze ook lekker en dat kan ik niet vaak zeggen als gluten gebruiker 🙂 van glutenvrije etenswaren.

    TOP!

    Dank je wel voor het delen van het recept

  • Super lekker dit jaar gebakken! Proeft niet dat het glutenvrij is! De eetlepel. Donker bruine basterdsuiker voor de kleur is ook een erg goede tip. Deeg kun je ook laten rijzen door een vochtige doek( theedoek. Onder de kraan en uitwringen) over de pan of kom ( ik had 5L soeppan, metaal geleid warmte erg goed) op een verwarming stand 3 lekker warm dus. Uurtje erop en super beslag!

  • Ze zijn weer heerlijk geworden! Heel erg bedankt dat mijn dochter weer “gewoon” mee kan doen met oud en nieuw vieren. De enige aanwijzing die wij misten, maar we zijn geen ervaren bakkers, is dat je de mixer met de deeghaken moet gebruiken, en niet met de gewone gardes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *