Glutenvrije granola

Glutenvrije granola

Iedereen heeft het erover en het is overal te koop: granola! Heel lekker, maar wat als je glutenvrije granola wilt eten? Er zijn glutenvrije varianten, maar die zitten vol toegevoegde suikers en ze zijn vaak ook erg prijzig. Geen zorgen: we hebben een recept voor je waarmee je heerlijke en betaalbare glutenvrije en lactosevrije granola kunt maken.

Granola maak je op gevoel en op basis van wat je zelf lekker vindt. Vandaar dat we geen exacte hoeveelheden hebben opgegeven. We hebben al meerdere samenstellingen geprobeerd en ze waren allemaal lekker!

 

Wat heb je nodig voor de glutenvrije granola?

Glutenvrije havervlokken of rijstvlokken
Honing
Zonnebloemolie
Kokosrasp
Naar keuze: zonnebloempitten, amandelen, rozijnen, goji-bessen, lijnzaad of je eigen favoriete noten en/of zaden
Optioneel: vanille-extract en kaneel

Hoe maak je de glutenvrije granola?

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Pak een grote kom en doe daar de haver-/rijstvlokken, honing, een scheut zonnebloemolie, je noten en zaden, kokosrasp en vanille-extract, honing en kaneel in. Voeg nog geen rozijnen of goji-berries toe. Roer alles goed door elkaar. Vind je het lekker als er wat grotere brokjes granola ontstaan, voeg dan wat meer honing toe.
  4. Giet het mengsel vanuit de bak op je bakplaat met bakpapier. Om alles evenredig over de bakplaat te verdelen, pak je de bakplaat met beide handen vast en beweeg je hem zachtjes heen en weer.
  5. Bak het mengsel in 5-10 minuten goudbruin in de oven en schep de granola op de helft een keer om. Let op: afhankelijk van de sterkte van je oven kan het heel snel gaan. Je kan het beste in de buurt van je oven blijven en om de paar minuten even kijken hoe het gaat.
  6. Laat de granola afkoelen op de bakplaat en schep alles in een opbergbakje, pot of blik. Schep nu de rozijnen en/of goji-berries erdoorheen.

Vind je de smaak van de gebakken noten en zaden te heftig, dan kun je de noten en zaden ook pas later toevoegen. Door ze niet mee te bakken en later toe te voegen, zal de smaak van de granola wat neutraler zijn.

De granola is lekker met (lactosevrije) melk, rijstmelk, (lactosevrije) yoghurt of kefir. Voeg wat vers fruit (aardbeien, bessen) toe om het helemaal af te maken!

Geschreven door
Meer van Stephanie

Glutenvrije pizza bestellen bij Domino’s: ervaringen

Het is eindelijk zo ver: je kunt nu glutenvrije pizza’s bestellen bij...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *