Glutenvrij focaccia

Glutenvrije en lactosevrije focaccia

  60 – 65 minuten
Bevat geen gluten, soja, lactose, noten

Niets lekkerder dan een verse focaccia zo uit de oven! Focaccia is een plat, Italiaans brood. In Italië wordt het over het algemeen gebruikt als sandwichbrood, maar het is natuurlijk ook prima los te eten.

We gebruikten voor het eerst het broodmeel van Doves Farm. Wij namen het mee vanuit Londen, maar het is gelukkig ook in Nederland te verkrijgen. De broodmix is lekker en prettig in het gebruik. Het is sowieso de moeite waard om de website van Doves Farm te bekijken. Hun glutenvrije producten hebben meerdere prijzen gewonnen!

Glutenvrije focaccia

Wat heb je nodig voor de focaccia?

Je maakt met dit recept een focaccia ter grootte van een oven-bakplaat van 25- x 35cm.

Het brood
450 gram (glutenvrij) wit broodmeel
2 theelepels gedroogde gist
2 theelepels basterdsuiker
350 ml lauwwarme (lactosevrije) melk
2 eieren, geklopt
1 knoflookteentje, fijngehakt
10-12 zwarte olijven (zonder pit), gehalveerd
Zout
Zwarte peper
Geraspte Parmezaanse kaas

Gekarameliseerde rode uien
50 gram (lactosevrije) boter
2 kleine rode uien, dungesneden
4-5 takjes tijm (gedroogde tijm uit een potje kan ook)

Hoe maak je de glutenvrije en lactosevrije focaccia?

  1. Maak eerst de gekarameliseerde uien. Smelt de boter in een steelpan en bak de uien en de tijm op laag vuur totdat de ui zacht en gekarameliseerd is. Haal de pan van het vuur en bewaar de uien totdat je ze nodig hebt.
  2. Leg bakpapier op een bakplaat of vet de bakplaat in met wat olie of boter.
  3. Zeef het meel boven een schaal. Voeg eventueel wat zout toe. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar het was lekkerder geweest als ik dat wel had toegevoegd.
  4. In een andere schaal mix je de gist, suiker en lauwwarme (lactosevrije) melk. Laat het zo’n 5-10 minuten staan op kamertemperatuur. Doe daarna de eieren en de vloeibare ingrediënten bij het meel. Mix alles goed door elkaar en kneed het deeg. Bij mij was het deeg iets te vochtig, dus ik heb voorzichtig steeds een beetje extra meel toegevoegd tijdens het kneden.
  5. Leg je deeg op de bakplaat en duw het plat tot aan de randen. Zorg dat het deeg mooi gelijk verdeeld is over de bakplaat. Bedek de bakplaat met een vochtige theedoek en laat het deeg zo’n 45 minuten rijzen. Verwarm alvast je oven voor op 180 graden.
  6. Als het deeg heeft gerezen verspreid je de uien en tijm over het brood. Bestrooi het ook met de knoflook, olijven, zout en peper en Parmezaanse kaas. Druk alles voorzichtig met je vingers in het brood.
  7. Bak de focaccia in zo’n 30-35 minuten goudbruin. Haal het uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Je kan de focaccia zowel koud als warm eten.

We vonden dit recept in het boek Gluten Free Baking (Love Food) van Michael McCamley. Het boek is helaas niet te verkrijgen in Nederland, maar je kunt het wel kopen op Amazon. Het is een goed en betaalbaar boek met allerlei heerlijke glutenvrije recepten!

Meer leesvoer

Glutenvrije amandeltaart met abrikozen Dit artikel is geschreven door Inostrate van Das Andere KoekSpeciaal voor Pasen heb ik in deze gastcolumn voor Sightdish een glutenvrije paastaart...
Glutenvrije en lactosevrije brownies zonder meel Er zijn enorm veel manieren om brownies te maken. Dit van oorsprong Amerikaanse toetje uit 1893 is dan ook heel divers. Maar wat als je geen gluten, l...
Gluten- en lactosevrije worstenbroodjes 1,5 uur Bevat geen gluten, lactose, koemelk, noten of soja Geschikt voor vier personen Wat heb je nodig? 400 gram mix voor glutenvrij en lactose...
Pastasalade   25 minuten Bevat geen gluten, soja, ei of notenAls je met een glutenvrij dieet wilt picknicken of onderweg moet lunchen, is het niet altijd mak...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Kortingscode iHerb: IJE449 + tips voor als je gaat bestellen!

Geef je veel geld uit aan voedingssupplementen en zou je willen dat het...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *