Glutenvrij en lactosevrije abrikozentaart

Glutenvrije amandeltaart met abrikozen

Dit artikel is geschreven door Inostrate van Das Andere Koek

Speciaal voor Pasen heb ik in deze gastcolumn voor Sightdish een glutenvrije paastaart gemaakt. Ik ontwikkel alle recepten zelf en mijn glutenvrije recepten zijn tevens lactosevrij. Daarnaast probeer ik zo weinig mogelijk vet en suiker te gebruiken. Smaak is voor mijn recepten heel belangrijk. Hiervoor gebruik ik veel specerijen en zelfgemaakte suikers met een smaak zoals sinaasappelsuiker. Je bent van harte welkom om eens te kijken op mijn blog!

Deze amandeltaart is een frisse en vrolijke voorjaarstaart vol met smakelijke ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers in deze amandeltaart zijn abrikozen en amandelen en dat zie je ook aan de garnering bovenop. Speciaal aan de taart is het onderlaagje van crumbledeeg wat een lekker knapperige bodem oplevert.

Voor elk recept maak ik speciale meelmengsels van puur glutenvrij meel. Voor deze taart koos ik het smakelijke en gezonde havermeel, wat verdund met het lichte tapiocameel plus het luxe amandelmeel. Als hulpstof voor een mals en niet-kruimelend glutenvrij deeg gebruik ik fiberhusk. Het geeft de stevigheid, die je mist door gebrek aan gluten, op een natuurlijke wijze door gelvorming. Fiberhusk bevat zeer fijngemalen voedingsvezels die in een geringe hoeveelheid heel snel zeer veel vocht kunnen binden. Per gram kan het wel 25 gram water binden. Voor de aanpassing van je eigen glutenvrije recept moet je daarom altijd extra vocht toevoegen tot het deeg soepel is en de gewenste samenhang heeft. Kies alle meelsoorten, de havervlokken en het bakpoeder voor dit recept glutenvrij.

Wat heb je nodig voor de amandeltaart met abrikozen?

Voor de crumble-bodem
10 gram havermeel
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
25 gram havervlokken (Provena)
20 gram koude plantenmargarine
15 gram suiker

Voor het beslag
75 gram amandelmeel
100 gram havermeel
25 gram tapiocameel
5 gram bakpoeder
1⁄4 theelepel zout
1 afgestreken theel. fiberhusk
2 eiwitten
50 gram suiker
50 gram plantenmargarine
2 eidooiers
40 gram suiker
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
150 gram sinaasappelsap
6 gewelde abrikozen

Garnering
7 abrikozen op siroop uit blik
8 bruine en 15 witte amandelen

Na het bakken
enkele lepels gezeefde abrikozenjam

Hoe maak je de glutenvrije amandeltaart met abrikozen?

Stapsgewijs voer ik je door de bereidingsweg voor deze taart heen.

  1. Zet eerst alle ingrediënten klaar en weeg ze af. Zorg dat de margarine voor het beslag op kamertemperatuur is.
  2. Vet een springvorm van 20 centimeter doorsnede in met wat neutrale olie en bekleed de vorm met bakpapier, een cirkel voor de bodem en een reep voor de opstaande rand.
  3. Laat de abrikozen uit blik goed uitlekken en droog ze af met keukenpapier. Snij ze in kwarten. Knip de gedroogde en gewelde abrikozen in kleine stukjes.
  4. Maak de crumblebodem door het havermeel, de havervlokken, de sinaasappelschil en de suiker te vermengen met de in blokjes gesneden koude margarine. Het deegje moet kruimelig blijven.
  5. Strooi de crumble in de springvorm, dit vormt een lekkere krokante bodem.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  7. Meng voor het beslag de meelsoorten in een kom en zeef dit samen met het zout, de fiberhusk en het bakpoeder. Zet dit even apart. Splits de eieren en houdt de dooiers apart.
  8. Mix de eiwitten met een keukenmachine samen met 50 gram suiker tot een stijve massa. Een keukenmachine of mixer voor het stijfkloppen van het eiwit is tijdsbesparend.
  9. Mix de margarine met de 40 gram suiker en de geraspte sinaasappelschil samen romig. Voeg hieraan de dooiers toe en mix dit samen weer goed door elkaar. Voeg aan dit romige mengsel de helft van het meelmengsel toe en de helft van het sinaasappelsap. Meng dit goed door elkaar en voeg dan de rest van het meel en het sap toe. Meng hierdoor de stukjes gewelde abrikozen. Schep hier de geklopte eiwitten doorheen tot een luchtig beslag. Schep dit beslag in de springvorm.
  10. Garneer de taart met de in kwarten gesneden abrikozen uit blik plus de amandelen.
  11. Bak de amandeltaart gaar in 40 minuten, de laatste 10 minuten met aluminiumfolie erop om verbranden te voorkomen.
  12. Neem de taart uit de vorm, laat het bakpapier erom heen zodat het minder uitdroogt. Laat het afkoelen op een taartrooster.

Om de taart na het bakken mooi te laten glanzen en sappig te houden kun je er een paar lepels abrikozengelei of gezeefde abrikozenjam overheen strijken.

Vrolijk Pasen!

Hallo! Ik ben Inostrate en schrijf deze blogpost speciaal voor Sightdish. Ik ben diëtiste en maak graag smakelijke en gezonde recepten met bijzondere meelsoorten, vooral voor een glutenvrij en lactosevrij dieet. Filosofie en bakken zijn mijn grote hobby\’s. Filosofisch en archeologisch gebak kun je ook vinden op mijn blog. Met mijn man woon ik in Zuid-Limburg en we hebben een grote tuin met veel bloemen en fruit. In mijn weblog kan ik al mijn bezigheden combineren.

Meer leesvoer

Pitabroodjes met kip   40 minuten Bevat geen gluten, koemelk*, lactose, soja, ei of notenEen heerlijk licht en fris gerecht. Je kunt je favoriete kruiden gebruiken om...
Zelf glutenvrije pitabroodjes maken  45 minuten tot 65 minuten  Bevat geen gluten, koemelk, lactose, soja, ei of notenWanneer heb jij voor het laatst een lekker pitabroodje gegeten?...
Glutenvrije granola Iedereen heeft het erover en het is overal te koop: granola! Heel lekker, maar wat als je glutenvrije granola wilt eten? Er zijn glutenvrije varianten...
Glutenvrije-lactosevrije pepernoten en speculaas In elke supermarkt, bakkerij en elk warenhuis waar je deze tijd van het jaar komt, ruik je het: speculaaskruiden! Coeliakie en een lactose intoleranti...
Meer van Inostrate van Da's Andere Koek

Glutenvrije amandeltaart met abrikozen

Dit artikel is geschreven door Inostrate van Das Andere Koek Speciaal voor...
Lees meer

2 Comments

  • Oh wat ziet deze taart er heerlijk uit! Ik heb zelf laatst van de dokter te horen gekregen dat ik Glutenvrij moet gaan eten. Na jarenlang steeds buikpijn te hebben na bepaalde maaltijden, ging ik nu toch maar eens langs te dokter. En ja hoor, mijn buikpijn was niet voor niets.

    Maar ik vind het eerlijk gezegd een hele opgave om glutenvrij producten in te kopen. Moet er nog even aan wennen. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik op jouw website terecht. En, ik word helemaal enthousiast door jouw blogs! 😉 Alleen 1 vraagje; die fiberhusk, kan ik dat bij de supermarkt kopen, of bij een speciaalzaak.

    Ik hoor het graag, Warme groet Hanneke

  • Fiberhusk kun je kopen in een glutenvrije winkel die daarin is gespecialiseerd en altijd via een glutenvrije webwinkel. Soms is het te koop via een Jumbosupermarkt of een drogisterij afhankelijk of daar afname voor is. Met fiberhusk maak je brood en gebak met een goede samenhang van het deeg en kruimelt het nauwelijks.Je hebt er maar weinig van nodig en je doet heel lang met een verpakking ervan.
    Fijn dat je mijn website http://www.dasanderekoek.wordpress.com goed vindt en ik hoop dat je er vaak komt kijken. Mocht je vragen hebben over de recepten dan kan dit op het blog.
    Sterkte met het wennen aan het nieuwe voedingspatroon en je zoektocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *