Hoeveel lactose zit er in melkproducten?

Hoeveel lactose bevatten melkproducten?

Dat er in melk lactose zit, weten we allemaal. Maar welke melkproducten moet je nou absoluut niet eten en wat kan je wel eten als je een lactose-intolerantie hebt?

Welke melkproducten kan ik wel eten met een lactose-intolerantie?

Er zijn een aantal kazen die je met een gerust hart kunt eten.  Parmezaanse kaas bevat bijvoorbeeld geen lactose. Ook gorgonzola en pecorino zijn lactosevrij. In de lijst met producten staan meerdere producten die je, gelukkig, gewoon kunt eten.

Ben je erg gevoelig voor lactose, kies dan alleen producten die helemaal geen (soms is dat 0-0,1 gram) lactose bevatten. Ben je minder gevoelig, dan kun je bijvoorbeeld ook best feta eten (0,5 gram).

Welke melkproducten kan ik niet eten met een lactose-intolerantie?

De producten waar je extra goed op moet letten, zijn de producten met melkpoeder. In melkpoeder zit heel veel lactose. Deze producten passen dan ook niet in een lactosevrij dieet. Melkpoeder vind je vaak terug in deegwaren zoals koek of krentenbollen.

We willen melk-eiwit speciaal vermelden: soms kom je dit ingrediënt tegen op etiketten in de supermarkt. Het is goed om te weten dat melk-eiwit geen lactose bevat. Je kunt het dus gewoon eten als je een lactose-intolerantie hebt.

Heb je zelf toevoegingen aan de lijst? Laat je toevoeging achter in de comments van deze post. In ons artikel over lactose-intolerantie vind je aanvullende informatie.

Toch lactose eten/drinken?
Probeer voordelig Disolact lactase capsules. Vraag voor € 2,50 een proefmonster aan!

 

Soorten melk en kaas
Hoeveel lactose? (per 100 gram)
Magere koemelk 4.7
Halfvolle koemelk 4.6
Volle koemelk 4.5
Karnemelk 4.1
Volle melkpoeder 35.1
Magere melkpoeder 50.5
Schapenmelk 4.5
Geitenmelk 4.2
Buffelmelk 4.9
Volle yoghurt 3.2
Halfvolle yoghurt 3.3
Magere yoghurt 3.1
Volle vruchtenyoghurt 3.1
Room 3.21
Boter 4
Kwark 2.6
Cheddar kaas 0.23
Mozzarella (koemelk) 1,5 – 2
Geitenkaas 1,5 – 2
Ricotta (schapenmelk) 3.2
Verse ricotta 4.0
Taleggio 0
Gorgonzola 0
Fontina 0
Provolone 0
Parmigiano Reggiano 0
Grana Padano 0
Formaggino 0
Feta 0,5
Edam 1
Geraspte Parmezaanse kaas 0.15
Zwitserse kaas 0.06
Belegen Goudse kaas 0
Extra Belegen Goudse kaas 0
Oude Goudse kaas 0

 

Om te bewaren op Pinterest

Lactosevrije kaas

 

 

Bronnen
Torrinomedica.it
Beemsterkaas.nl
Dan op Flickr.com

Geschreven door

38 Comments

 • Nooit geweten dat je nog ander klachten kon krijgen dan darmklachten van lactose intolerantie.
  Ik heb al jaren bovenstaande klachten ik ben bij een orthopeed en reumatoloog geweest voor de gewrichtsklachten.
  Zal daarom nog minder producten moeten nemen waar lactose inzitten.
  Bedankt voor de tip dat je bij het kruidvat capsules kunt krijgen om de lactose af te breken.
  Ik vind de kerutabs erg duur.
  Maar wel aan te bevelen als je een etentje hebt.
  Momenteel weer erg veel last van mijn darmen.
  Erg vervelend.

  • Dag Tiny, wat vervelend dat je zo lang hebt rondgelopen met je klachten! Hoe ben je erachter gekomen dat het aan de lactose lag? Hopelijk verbeteren je klachten snel nu je minder/geen producten met lactose meer neemt.

  • Nou is Duitsland zijn de lactase pillen erg goedkoop. 7.99 leuk ook op concentratie lactase enzym er zijn verschillende sterkten!! DM drugstore

 • Wat een voldoening om hier een aantal vermoedens bevestigd te krijgen. Mijn zoon van tien heeft al sinds zijn (zes weken te vroege) geboorte veel buikpijn. Veel verschillende dingen geprobeerd, veel artsen gezien: niets aan de hand, alle babys hebben krampjes. Zelf kwamen we er een paar weken na zijn geboorte achter dat de poedermelk voor hem veel meer klachten gaf dan de vloeibare variant die hij in het ziekenhuis kreeg. Gelukkig waren deze pakjes vloeibare babyvoeding wel verkrijgbaar in de supermarkt (wel loeiduur). De ziektenkostenverzekeraar geloofde niet dat dit beter verdragen werd. Maar ook alle verschillende varianten van pepti tot koemelkvrij poedermelk werden niet goed verdragen. Nadat hij een jaar werd zijn we de vloeibare babyvoeding gaan mengen met geitenmelk. Yoghiachtige dingen veroorzaakten verschrikkelijke buikpijn, kleine kwarktoetjes waren de enige zuivel wat nog ging. Verschillende malen klisma’s in het ziekenhuis en heel veel buikpijn. Maar dokters bleven zeggen dat het bij ons tussen de oren zat. Geen koemelkallergie, dus niet zeuren! Zijn zusje heeft nergens last van. Maar na zeven jaren werd onze jongste zoon geboren. Zelfde buikpijnklachten. Verstoppingen met ziekenhuisopnames tot gevolg. Door een gelukkig toeval kwamen we bij de enige kinderarts terecht die ons 7 jaren geleden wel serieus nam bij de oudste zoon maar helaas in een ander ziekenhuis ging werken. Nu werkte hij weer in ons ziekenhuis. Hij vond de gelijkenis tussen de oudste en jongste zoon heel opvallend, heeft dossiers vergeleken. Hij was overtuigd dat er iets moest zijn. Uiteindelijk bleek de oudste een lactoseademtest te kunnen doen. Hij klapte zo ongeveer dubbel van de buikpijn na een aantal uren. Zijn waardes schoten omhoog: eindelijk na tien jaar zijn we er achter! We mogen nu van de kinderarts stellen dat de jongste zoon ook heel waarschijnlijk niet tegen lactose kan. Beiden hebben PDS, maar sinds we alles lactosevrij gebruiken gaat het wel en stuk beter.
  En wat een voldoening te lezen dat poedermelk veel meer lactose bevat. En dat geitenmelk ook minder bevat: ik ben uiteindelijk toch niet gek!

  • Hoi Anita, wat een heftig verhaal zeg. Het is jammer dat Nederland zo achterloopt met kennis op dit gebied. Je wordt bijna nooit serieus genomen. Veel mensen moeten zelf van alles aandragen voordat de oorzaak gevonden wordt. Het heeft bij een van ons 30 jaar geduurd na aandringen om tests te laten doen (gluten en lactose). Fijn dat nu bekend is wat de oorzaak is en dat jullie niet meer in de onzekerheid zitten. Veel sterkte en bedankt voor het delen van je verhaal!

   • Wat erg! Bij ons precies hetzelfde; uiteindelijk zijn wij er bij onze zoon eerder achtergekomen maar ook zelf dankzij veel Google en uitproberen. De meeste artsen zeggen heel snel dat kinderen nu eenmaal peuterdiarree hebben. Ons zoontje had nooit normale ontlasting.
    Bij onze zoon uitte teveel lactose zich in diarree en mn gedragsproblemen. Als hij slechte dingen eet dan krijg je echt de dag erna met een probleemkind te maken.
    Wij zijn zelfs bij de ggz geweest terwijl het uiteindelijk gewoon een voedingsprobleem is.
    Ik werd altijd voor gek gehouden met al Mn gegoogle. Maar ik ben blij dat ik ben doorgegaan. Je kent je kind zelf het beste.

 • Eenklaps werd ik allergisch voor diverse produkten, zoals o.a. amandelen, lactose, soja en diverse fruitsoorten. Wat fruiit betreft kon ik alleen bananen en ananas zonder problemen eten. Ook koolsoorten kon ik niet meer verdragen. De reacties van soja waren heftige hoestbuien en/of buikpijn. Van lactose kreeg ik de buitenkanten van de hooghoeken rood en gezwollen. Nu ben ik er vanaf! Hoe? Door 1 maand lang 1,5 liter bronwater per dag te drinken en 4 grote glazen thee. Verder at ik geen gekruid voedsel en geen uien of sjalotten.

 • Goede lijst! Kwam er pas ook dik in mijn 20er jaren achter dat ik lactose intolerant was. Van cheddar en (hele) oude kaas wist ik inmiddels dat ik er geen last van had, of in elk geval weinig. Wist niet dat er nog een hele trits Italiaanse kazen beschikbaar waren! Feta is voor mij op ‘t randje, maar ‘t proberen waard! Thanks!

 • Ik weet pas sinds kort dat ik lactose-intolerantie heb en ben nu aan het experimenteren met kaas. Kan het zijn dat ik van jonge goudse kaas ook klachten krijg? Op veel sites staat namelijk dat je van Nederlandse kaas geen reactie krijgt. Weet iemand hier iets over?

  • Hoi Ashley, dat je klachten krijgt van jonge kaas kan goed kloppen. Je kan het beste alleen belegen/extra belegen of oude kaas eten. Door het rijpingsproces verdwijnt de lactose uit de kaas. Jonge kaas rijpt veel korter en daardoor zit er nog lactose in.

 • Wij hebben een zoontje dat lactose intolerant is. De oplossing die wij hebben gevonden zijn de pillen van disolut. Met deze pillen kan hij alles weer eten. Echt een geweldige uitvinding.

 • Een eye opener! Sinds 2010 gebruik ik geen melkproducten na een consult bij een natuurgenezer.Advies: melk producten laten staan en allen kip en vis op het menu. Geen last meer van mijn darmen. En geen kaas meer gegeten…..nu lees ik jullie informatie en ben zo blij! Lekker de Italiaanse kazen en de oude kaas gaan proeven.
  Groet, Lilian

 • in de jumbo prima assortiment aan lactose vrije producten te koop
  onder de naam minus l van kaas tot spuitbus slagroom
  heerlijk zorgeloos eten aanrader ook alberthein begint nu met assorti als koffieroom
  en ongeslagen room beiden niet in koelvak
  er is zelfs feta en mozzarella te koop niet bij alle filialen ik rij er voor om
  bon appetite

 • Fijn om te lezen! Ik kwam er ook pas op mijn 18e, na jaren van buikpijn, diarree en misselijkheid (die af werden gedaan als ‘spanning’), achter dat ik zwaar lactose-intolerant ben! Inmiddels heb ik alle melkproducten uit mijn dieet geschrapt, op jong belegen Nederlandse kaas na. De enige klacht die ik hier nog van krijg is overmatig opboeren. Herkent iemand deze klacht bij een lactose intolerantie en kan het zijn dat dit komt door jong belegen Nederlandse kaas? Bij belegen kaas heb ik hier ook nog vaak last van, oude kaas heb ik nog nooit geprobeerd.

  Daarnaast heb ik nog 1 vraag, kan het zijn dat er in geraspte kaas uit de supermarkt (zo’n zakjes) lactose of melkpoeder toegevoegd is? (wellicht om aan elkaar plakken te voorkomen) Van zelfgeraspte parmezaanse kaas krijg ik namelijk geen last, van diezelfde kaas uit de supermarkt wel! Heel raar!

  Alvast bedankt 🙂
  Groetjes,
  Vera

 • Na bijna 13 jaar gezondheids gedoe kwamen we er na een eenvoedige bloedtest achter dat onze zoon Ivo primair lactose intolerant is. Als sneeuw voor de zon verdwenen zijn klachten: geen astma, exceem, slaapproblemen, darmpijn en parasitaire infecties of psychische problemen meer. Eindelijk leren we onze nu wel sociale en blije jongen kennen. Zijn schoolresultaten schieten omhoog en hij bloeit helemaal op. Dank aan de inval kinderarts die verder keek!! Naar onze mening zijn er zoveel meer kinderen, mensen die beter geholpen kunnen worden.

 • Ik heb gelezen dat er in oude kaas misschien geen lactose zit, maar wel veel histamine. Ik lijk er zelf nog steeds last van te hebben. Ik heb last van eczeem en begrepen dat je alle zuivel aan de kant moet zetten als je lactose intolerant bent..

  De uitzondering voor mij is rauwe melk met kefir: kefir schijnt enorm goed te zijn voor de darmflora.

  Er zijn meerdere producten waar ik mee gestopt ben naar aanleiding van een artikel van Jesse van der Velde (google: eczeem + koffie), daar ben ik heel erg door geholpen.

  Succes allemaal!

 • Hallo ik ben Chantal Boll en heb ook een lactoseintolerantie en vraag me af of alleen goudse belegen en oud kaas geen lactose zit? Of ook gewoon belegen.

  Groetjes

  • Hoi Chantal, bedankt voor je reactie! Zoals je kunt zien in onze lijst is ook Belegen kaas lactosevrij. Je vindt hem in de lijst boven Oude en Extra Beleggen kaas (derde van onderen).

 • Weten jullie hoe het zit met ‘cup a soup’ ? Bijvoorbeeld mijn geliefde aspergecrèmesoep…
  Zit te veel in zeker?

  Alvast super bedankt voor jullie reactie

  • Hi Ilse, bedankt voor je reactie. Als je je afvraagt of er lactose in zit, dan kun je het beste even de ingrediëntenlijst nalopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er melkpoeder in de cup-a-soup zit.

 • Uit Antwerpen, BE : hartelijk dank voor de info over de KAAS, en de duidelijke lijst. Blij, want heel wat kan ik dus toch nog degusteren. Vooral het onderscheid met de oude Goudse is van belang, want zo lekker. Eindelijk kan ik onderbouwd reageren op verbaasde blikken als ik er toch van eet. M vr gr.

  • Hallo Josy, bedankt voor je reactie. Die verbaasde blikken herkennen we wel! Maar je kunt iedereen die verbaasd is dus vertellen dat door de rijping van de kaas, de lactose weg eruit is en jij er dus lekker van kunt genieten!

 • Hallo,

  Ik doe mijn profielwerkstuk (6VWP) over kefir in combinatie met lactose-intolerantie en koemelk allergie. Hiervoor zou ik eigenlijk een proefje willen doen over de hoeveelheid lactose in melk en kefir. Ik weet niet of het mogelijk is om lactose te meten maar nu ik dit artikel zag, dacht ik: misschien weten jullie hoe je de hoeveelheid lactose meet?

  Groetjes,
  Mylene

  • Hallo Mylene, bedankt voor je reactie! Voor zover ik weet kun je niet zomaar zelf het lactose gehalte meten. Daar heb je speciale apparatuur voor nodig. Heel veel succes met je profielwerkstuk en als je nog vragen hebt, weet je ons te vinden :).

  • Hoi Sandra, ik weet helaas niet hoeveel lactose er in karnemelkpoeder zit. Karnemelk is een stuk zuurder dan gewone melk en ik kan me daarom voorstellen dat er minder lactose in karnemelkpoeder zit. Lactose is immers melksuiker.

 • Hoe zit het met gesmolten kaas? Ik heb het idee hier meer last van te krijgen. Ik denk dat bijv. Aan kaas op pizza’s (ook van restaurants) en gesmolten geraspte kaas uit de supermarkt voor over pasta’s

  • Pizza wordt vaak belegd met jonge geraspte kazen waarin de melkzuurbacteriën geen kans hebben gehad om de lactose te verteren. Veel kans op ongemak dan.

 • Pizza wordt vaak belegd met jonge geraspte kazen waarin de melkzuurbacteriën geen kans hebben gehad om de lactose te verteren. Veel kans op ongemak dan.

 • Ik heb nog altijd niet helemaal helder waar mijn problemen zitten. Ik ben allergisch voor vrij veel dingen (meeste soorten fruit, sommige noten, wortel, soja, tarwe..) maar over lactose weet ik het nog niet zeker. Ik zie in je lijst dat Goudse kaas geen lactose bevat, maar toch krijg ik er enorme darmklachten van. Daarentegen krijg ik weer geen last van de kaas op diepvriespizza’s.

  Iemand een idee waar dit aan kan liggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *