Lactose

Lactose-intolerantie: wat is het en hoe ga je ermee om?

Een lactose-intolerantie is het onvermogen om lactose (melksuiker) te verteren, doordat je te weinig van het enzym lactase in je darmen hebt. Lactase zorgt namelijk voor de vertering van lactose. Wordt de lactose niet verteerd, dan krijg je darmklachten.

Mocht je een lactose-intolerantie hebben: je bent niet alleen. In Afrika en Azië is zo’n 90% van de volwassen bevolking niet in staat om lactose te verteren. Ook in het Mediterrane gebied zijn veel mensen lactose-intolerant. Helemaal niet vreemd, want melk is voornamelijk voor zuigelingen. Als baby krijg je alleen maar melk. Je hebt als baby dan ook veel lactase in je darmen. Zodra je ook andere dingen gaat eten, zullen je darmen zich aanpassen aan je veranderende voedingspatroon. Hierdoor wordt er minder lactase aangemaakt.

Een lactose-intolerantie kan erfelijk zijn. Maar het kan ook ontstaan na een zware operatie of een ziekte. Als je darmwand beschadigt raakt, kan de productie van lactase afnemen. Sowieso neemt de productie van lactase af naarmate je ouder wordt. Hierdoor treedt een lactose-intolerantie vaak op latere leeftijd op.

Lactase supplementen uitproberen? Dat kan! Bij Disolut kun je voordelig een proefmonster bestellen.

 

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie

Wanneer je een intolerantie hebt, kan je lichaam een bepaalde stof niet verteren. Je afweersysteem is hier niet bij betrokken. Bij een allergie reageert je afweersysteem wel. Je lichaam herkent het eiwit van het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent niet en ziet het als een indringer. Het lichaam reageert daar vervolgens op door antistoffen aan te maken. Bij een intolerantie treden klachten vaak iets later op, bij een allergie meestal direct na het eten van de stof waar je allergisch voor bent. Ook zijn de klachten bij een intolerantie vaak milder dan bij een allergie.

Uitleggen
Als je een lactose-intolerantie hebt, kan je bepaalde voedingsmiddelen niet meer tot je nemen. Een gevolg daarvan is dat je vaak uit zal moeten leggen waarom je traktaties af moet slaan of waarom je geen melk bij je lunch neemt.

Om het je makkelijk te maken, hebben we een korte animatie gemaakt. Hierin leggen we uit wat een lactose-intolerantie is, wat de klachten zijn die het veroorzaakt en in welke producten je lactose tegenkomt. Stelt iemand je weer eens een vraag, dan kun je dit filmpje laten zien.

Hoe weet je of je een lactose-intolerantie hebt?

Veelvoorkomende klachten
Als je een lactose-intolerantie hebt, krijg je klachten wanneer je een product met lactose eet of drinkt. De mate waarin je er last van hebt, kan erg variëren. Sommige mensen merken bijna niets. Andere mensen krijgen direct klachten. Het hangt ook af van welk product je tot je neemt. Sommige producten bevatten erg veel lactose, andere bijna niets.

Uitgebreid voedselintolerantie onderzoek naar
22 tot 270 voedingsmiddelen!

Vraag nu een test aan


Uitgebreid voedselintolerantie onderzoek naar 22 tot 270 voedingsmiddelen!

Vraag nu een test aan

Darmklachten:

– Buikpijn
– Gasvorming
– Winderigheid
– Diarree
– Constipatie
– Rommelende maag
– Misselijkheid
– Overgeven

Andere lichamelijke klachten:

– Hoofdpijn en licht gevoel in het hoofd
– Verlies van concentratie en slecht kortetermijngeheugen
– Ernstige chronische vermoeidheid
– Spierpijn
– Gewrichtspijn en/of zwelling en stijfheid
– Allergieën zoals eczeem/huiduitslag, jeukerige huid, loopneus, verstopte
holten, astma
– Aritmieën
– Mondzweertjes
– Toegenomen frequentie van urineren
– Zere keel

Bron (PDF)

Ik heb die klachten. En nu?
Om zeker van je zaak te zijn, kun je eerst een tijdje alle producten die lactose bevatten uit je dieet laten. Dit heet een eliminatiedieet. Als je gezond bent, kun je dit dieet prima zelf uitvoeren. Heb je gezondheidsklachten, volg je een ander dieet of gebruik je medicijnen, bespreek het dan even met je huisarts of diëtiste.

Worden je klachten minder of verdwijnen ze helemaal? Dan kan het zijn dat je een lactose-intolerantie hebt.

Een verwijzing krijgen om te worden getest – mijn persoonlijke ervaring
Wil je toch meer zekerheid hebben, dan kun je je laten testen. Dit kan via je huisarts. De kans bestaat dat je huisarts je niet serieus zal nemen. Dat gebeurde in mijn geval. Een voedselallergie of -intolerantie was in mijn geval niet iets wat mijn huisarts als een optie zag. Zelfs nadat ik aangaf al een eliminatiedieet (met goede resultaten) te hebben gevolgd. In eerste instantie vertelde mijn huisarts dan ook dat er ‘gewoon wat lucht’ in mijn darmen zat en dat ik waarschijnlijk last had van het Prikkelbare Darm Syndroom. Niets aan te doen. Ik ben toen aan blijven dringen op een lactose-test. Het leek haar onzinnig, maar ze heeft toch een verwijzing voor me geschreven.

Hoe word je getest?
Er zijn twee manieren waarop je getest kan worden. Door middel van een bloedtest of een ademtest. De resultaten van een bloedtest zijn minder betrouwbaar dan de resultaten van een ademtest.

Ademtest
Bij de ademtest moet je op nuchtere maag een lactose-oplossing drinken. Hierna moet je (met tussenpozen) een aantal keer blazen in een spuit.

“In de H2 ademtest wordt 50 g lactose oraal gegeven en de geproduceerde H2 door het bacteriële metabolisme van onverteerde lactose wordt gemeten met een ademmeter 2, 3 en 4 uur na inname. De meeste getroffen patiënten hebben een verhoging van de H2 van meer dan 20 ppm over de basislijn. De gevoeligheid en specificiteit zijn groter dan 95%. ” Bron

Bloedtest
Net als bij de ademtest, moet je bij de bloedtest op nuchtere maag een lactose-oplossing drinken. Hierna wordt er (met tussenpozen) vijf keer bloed bij je afgenomen. Bij de bloedtest worden je glucosewaarden gemeten. Bij iemand die lactose kan verteren zullen de glucosewaarden in het bloed stijgen. Als je een lactose-intolerantie hebt, blijven je waarden nagenoeg gelijk.Je lichaam kan niets met de melksuiker (lactose) door het gebrek aan lactase en breekt de lactose dus ook niet af in glucose en galactose. Hieronder zie je een wat meer technische uitleg.

“De lactose-tolerantie test is minder specifiek. Lactose wordt oraal ingenomen (1,0 tot 1,5 g / kg lichaamsgewicht). Het bloedglucose wordt gemeten vóór en 60 en 120 minuten na de inname. Lactose-intolerante patiënten ontwikkelen binnen 20 tot 30 minuten diarree, abdominale bloating en merken het ongemak. Hun bloedglucosewaarden stijgen niet meer dan 20 mg / dl (<1,1 mmol / L) boven de basislijn. Jejunumbioptie kan behulpzaam zijn bij de definitieve diagnose, maar is geen routine diagnosticum.” Bron

Wees op je hoede als het gaat om de uitslag van je test. Mijn huisarts bleek niet te weten hoe hij de testresulaten moest lezen. Daardoor kreeg ik eerst te horen dat er niets aan de hand was. Ik vertrouwde de resultaten niet, want al mijn klachten verdwenen tijdens het eliminatiedieet. Vandaar dat ik de resultaten heb opgevraagd. De huisarts wist niet hoe hij de resultaten uit moest leggen. En het ziekenhuis waar ik de test heb laten doen, mocht mij niets vertellen en verwees me naar mijn huisarts. Toen ik de resultaten bekeek, zag ik (met behulp van de uitleg hierboven) dat ik wel lactose-intolerant ben. Na weer een telefoongesprek met de huisarts gaf hij toe dat hij verkeerd zat. Dus zowel de huisarts die me doorverwees als haar collega die de resultaten aan me doorgaf, was niet bekend met lactose-intolerantie.

Wat kan je wel en wat kan je niet eten?

Wanneer je er net achter bent gekomen dat je een lactose-intolerantie hebt, verbaas je je over het grote aantal voedingsmiddelen waarin je lactose terugvindt. Doordat het in zoveel voedingsmiddelen wordt gebruikt, moet je goed opletten als je boodschappen doet of ergens iets te eten koopt.

Een greep uit de lijst met producten die je moet vermijden:

– Jonge kaas
– Melk
– Veel soorten boter (plantaardige boter kan wel)
– Krentenbollen (zit vaak melkpoeder in)
– Gebak en veel soorten koek
– Slagroom
– Veel bewerkte voedingsmiddelen

Als je toch iets wilt bakken of koken met zuivel, dan zijn er gelukkig veel lactosevrije producten.

Waar kan ik terecht voor lactosevrije producten?
Jumbo
Bij Jumbo verkoopt men het merk MinusL. MinusL maakt zuivelproducten zonder lactose. In het assortiment van Jumbo zit MinusL lactosevrije melk, slagroom, roomkaas, plakken kaas, desserts en yoghurt. Daarnaast kun je bij Jumbo ook rijstmelk kopen. Ook verkopen ze bij Jumbo Campina’s lactosevrije melk.

AH
Bij Albert Heijn XL verkopen ze onder andere Campina en Arla Lactosevrije melk. Alle Albert Heijn-filialen hebben ook houdbare lactosevrije melk van hun huismerk in het assortiment. Daarnaast kun je er ook terecht voor Damhert lactosevrije chocoladepasta

Lidl
Lidl verkoopt lactosevrije melk.

EkoPlaza
Bij EkoPlaza verkopen ze lactosevrije mozzarella van MinusL. Ook verkopen ze bijvoorbeeld lactosevrije chocoladepasta en veel verschillende soorten rijstmelk.

Plus
Bij Plus kun je terecht voor MinusL slagroom, houdbare melk en yoghurt.

Toch lactose eten?
Soms is het moeilijk om het eten van lactose te vermijden. Of soms is de verleiding groot als je in de zomer eens een Italiaans ijsje wilt eten. In dat geval kun je lactase-capsules innemen. Deze capsules kun je kopen bij Kruidvat. Ze kosten 4,99 euro voor 30 stuks.

Recepten
Heb je trek gekregen van dit artikel? Dan delen we graag drie lactosevrije recepten met je.

1 – Lactosevrije appeltaart
2 – Lactosevrije chocolademousse
3 – Pompoensoep

Hoe ga jij om met jouw lactose-intolerantie? Heb je tips voor ons die we kunnen toevoegen aan dit artikel? Of misschien heb je zelf een lekker recept? Laat je reactie achter of mail ons op Mail ons.

Geschreven door
Meer van Stephanie

Zelfgemaakte hummus

20 minuten Bevat geen gluten, koemelk, ei of lactose Zelfgemaakte hummus is...
Lees meer

8 Comments

 • Als u hyet heeft over lactose-intolerantie dan heeft U het waarschijnlijk voer de melk uit de supermarkt, gepasteuriseerd en gehomogeniseerd.
  Wat weet U over rauwe verse melk? Dat is een wezenlijk ander produkt. In mijn geval geitenmelk.

 • Ik heb 2 lactose testen gehad , en ‘n uitgebreid onderzoek bij ‘n allergologe ! Er kwam helemaal niks uit. Hoe is dat in Godsnaam mogelijk?? Jarenlang onmenselijke buikpijnen gehad.Met 28 operaties ,fisteltrajecten, colectomie,4 x stoma breuk, schildklier 1/2 eruit, dus alles van crohn. Ik eet nu volgens t bloedgroepdieet.

  • Hallo Joke, deze vraag kunnen we helaas niet voor je beantwoorden. Voor het antwoord op medische vragen kun je het beste je arts of een specialist raadplegen. Succes!

 • Bovenvermelde vraag stelde ik naar aanleiding van de volgende tekst op deze site:
  Bloedtest
  Net als bij de ademtest, moet je bij de bloedtest op nuchtere maag een lactose-oplossing drinken. Hierna wordt er (met tussenpozen) vijf keer bloed bij je afgenomen. Bij de bloedtest worden je glucosewaarden gemeten. Bij iemand die lactose kan verteren zullen de glucosewaarden in het bloed stijgen. Als je een lactose-intolerantie hebt, blijven je waarden nagenoeg gelijk.Je lichaam kan niets met de melksuiker (lactose) door het gebrek aan lactase en breekt de lactose dus ook niet af in glucose en galactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *