Coeliake ijsberg

Hoe ontwikkel je coeliakie?

Uit onderzoek blijkt dat coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de Nederlandse bevolking (160.000 mensen). Slechts een klein gedeelte hiervan weet dat hij/zij coeliakie heeft (25.000 mensen = 0,16% van de bevolking). Hoe komt dit en hoe ontwikkel je coeliakie?

Dit artikel is geschreven door Mirjam Holleman

Coeliakie ijsberg

Coeliakie ijsberg

Dit plaatje laat zien dat er veel mensen met coeliakie zijn, maar dat pas een topje van de
ijsberg weet dat ze het hebben. Als eerste worden (natuurlijk) de mensen met klassieke symptomen gediagnosticeerd: een opgezette, pijnlijke buik, diarree en gewichtsverlies. Mensen die deze symptomen niet of nauwelijks hebben, krijgen ook haast nooit het stempel ‘coeliakie’.

Uitgebreid voedselintolerantie onderzoek naar
22 tot 270 voedingsmiddelen!

Vraag nu een test aan


Uitgebreid voedselintolerantie onderzoek naar 22 tot 270 voedingsmiddelen!

Vraag nu een test aan

Multifactorele ziekte

Hoe coeliakie ontstaat is nog niet bekend, al wordt er druk onderzoek naar gedaan. Het is een multifactorele ziekte. Dit betekent dat er meerdere factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van coeliakie. Ja, coeliakie ontwikkel je. Soms ontwikkelen kinderen het op jonge leeftijd. Maar je kan het ook op latere leeftijd ontwikkelen.

Genetische factoren

Bijna 100% van de mensen met coeliakie heeft het antigen HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8. Naast de HLA-genen spelen er naar schatting nog 60 genetische factoren een rol, waarvan slechts een gedeelte is ontdekt.
(Bron: Prevent CD – lezing van Dr. Luisa Mearin op de ouderbijeenkomst september 2009 – Helaas staat deze lezing niet meer online)

Externe factoren

Dat ook niet-genetische factoren een grote rol spelen in het ontwikkelen (of tegengaan) van coeliakie, laten onderstaande cijfers zien. Ik was zeer verbaasd over de grote verschillen!

‘In ons land heeft ongeveer 1% van de bevolking coeliakie. In Engeland wordt het aantal mensen met coeliakie geschat op 1,6%. (…) In Mexico, Uruguay, Algarije en Syrie is het
risico op coeliakie vrij hoog met meer dan 1,6%. De westelijke Sahara spant de kroon met 5%. En uitschieter naar de andere kant is Duitsland waar slecht 0,2% coeliakie heeft. Alleen de genetische aanleg kan de verschillen tussen etnische groepen niet verklaren.’
(Bron: Glutenvrij magazine, juni 2012)

Wat zijn dan deze niet-genetische factoren? Ook daarvan is het meeste nog niet bekend. Natuurlijk moet je gluten eten. Als je nooit gluten binnen krijgt, ontwikkel je geen coeliakie.

Verandering van hormonen door bijvoorbeeld de pubertijd of een zwangerschap kan coeliakie triggeren. Ook een darminfectie veroorzaakt door een virus, bacterie of darmparasiet kan een oorzaak zijn. En ik heb het ernstige vermoeden dat (bij volwassenen) een traumatische gebeurtenis een trigger is om coeliakie te ontwikkelen of de sluimerende symptomen te verergeren. Ik ken verschillende mensen, waaronder ikzelf, die coeliakie kregen na een sterfgeval, een scheiding of een zwangerschap.

Gluten introductie

Tenslotte speelt borstvoeding en de manier van glutenintroductie bij baby’s een grote rol in het al dan niet ontwikkelen van coeliakie. Uit Amerikaans onderzoek en uit Zweeds onderzoek blijkt dat je het minste kans hebt op coeliakie als gluten geleidelijk worden geïntroduceerd bij een leeftijd tussen de 4 tot 6 maanden. Dit effect wordt zeer waarschijnlijk vergroot als de baby ten tijde van de glutenintroductie nog borstvoeding krijgt.

Gluten opbouwschema voor baby’s (PDF)
Timing of Gluten Introduction in the Diet of Infants at Increased Risk of Disease
Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding

Hallo! Ik ben Mirjam. Ik ben 36 jaar en woon samen met mijn man en onze dochters in het midden van het land. Zes jaar geleden werd bij mij coeliakie geconstateerd. Een half jaar geleden werd bij onze jongste dochter Mirthe ook coeliakie geconstateerd. Ik houd een weblog bij over ons glutenvrije leven, maar deze blogpost schreef ik speciaal voor Sightdish!

Twitter  

Geschreven door
Meer van Mirjam Holleman

Hoe ontwikkel je coeliakie?

Uit onderzoek blijkt dat coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de Nederlandse...
Lees meer

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *