Histamine intolerantie

Histamine intolerantie: symptomen, oorzaken en wat je er aan kunt doen

Histamine is in elk menselijk lichaam aanwezig. Zodra er een allergische reactie plaats vindt in een lichaam, maakt het lichaam automatisch meer histamine aan. Een allergisch reactie kan door oneindig veel verschillende factoren ontstaan. Als je last hebt van een allergische reactie, gaat het lichaam een zogeheten chemische neurotransmitter aan maken. Een chemische neurotransmitter zorgt voor een bepaalde tegenreactie in het lichaam. Een voorbeeld van een chemische neurotransmitter is bijvoorbeeld histamine.

Wat is histamine?

“Histamine is een chemische neurotransmitter die door het lichaam aangemaakt wordt bij een allergische reactie”.

In één zin samengevat is dat eigenlijk datgene wat histamine is. Als je lichaam last heeft van een allergische reactie, maakt het lichaam automatisch histamine aan. Dit uit zich in bijvoorbeeld huidirritatie, neusirritatie, keelirritatie en longirritatie. De gevolgen?

  • Slijm in de keel
  • Uitslag
  • Hoesten
  • Jeuk

Histamine is hiermee een zeer belangrijk onderdeel van de ontstekingsreactie van een lichaam. Indien er sprake van een allergische reactie of immuunreactie is, heeft histamine twee functies:

  • Histamine veroorzaakt een vloeistofsecretie op de plaats van de infectie;
  • Histamine veroorzaakt zogeheten vasodilatatie. Dit verschijnsel treedt al als de spierwanden die om de bloedvaten heen zitten beginnen te ontspannen. Dit heeft tot gevolg dat het bloedvat verbreed wordt.

Zodra een lichaam een allergische reactie heeft, wordt er meer histamine aangemaakt. Hier is echter ook een keerzijde aan; een lichaam kan soms ook te veel histamine aanmaken. In dat geval kan de allergische reactie leiden tot een shock of zelfs tot de dood. Dit is het geval indien een persoon een zeer zware allergische reactie heeft op bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen. Indien hier sprake van is, probeert het lichaam in de tussentijd ook een antistof aan te maken. In de wetenschap heet deze antistof antihistaminica; in de volksmond wordt dit aangeduid als adrenaline.

Wat is histamine intolerantie?

Elk mens wil dat zijn lichaam zonder problemen functioneert. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Een lichaam is te vergelijken met een fabriek; ook de productie in een fabriek staat wel eens stil vanwege bijvoorbeeld een kapotte machine. Dat kan ook van toepassing zijn in het menselijk lichaam.

Hierboven hebben we uitgelegd wat histamine is. In sommige gevallen kan een lichaam te heftig reageren op de aanmaak van histamine. In dat geval is er sprake van histamine intolerantie. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 150.000 mensen in Nederland last hebben van histamine intolerantie. Een opvallend detail in dat onderzoek is dat het vooral voorkomt bij vrouwen.

Wat zijn de symptomen van histamine intolerantie?

Het lastige van histamine intolerantie is dat er zeer veel verschillende klachten kunnen ontstaan. Dit wordt nog eens versterkt doordat soms pas na één dag de symptomen aan het licht komen.

Klachten die aan het licht kunnen komen zijn onder andere:

  • Jeuk;
  • Darmkrampen;
  • Onregelmatige hartslag;
  • Diarree;
  • Lage bloeddruk;
  • Benauwdheid;
  • Onrustig gevoel;
  • Hoofdpijn;
  • Niezen;
  • Vochtophopingen;
  • Netelroos;
  • Warme en rode huid;
  • Loopneus;
  • Winderigheid.

Wat veroorzaakt de intolerantie?

Histamine intolerantie kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. De meest voor de hand liggende oorzaak is een allergie. Indien een persoon allergisch voor een bepaald voedingsmiddel is, zal er gigantisch veel histamine in het lichaam worden opgenomen, zodra dat specifieke voedingsmiddel genuttigd wordt.

Andere oorzaken zijn onder andere:

  • Gebruik van veel alcohol en/of medicijnen;
  • Darmzweren;
  • Een tekort aan het enzym DAO.

Voornamelijk de laatste oorzaak heeft een extra uitleg nodig. Een enzym zorgt ervoor dat bepaalde reacties in het lichaam versneld worden. In de praktijk betekent dat vaak het afbreken van een bepaalde voedingsstof. Als een persoon een tekort aan enzym heeft, kan de voedingsstof niet afgebroken worden. Die voedingsstof kan vervolgens de reden zijn van een overschot aan histamine.

In de wetenschap wordt het bedoelde enzym aangeduid met de term DAO (DiAmine Oxidase). Dit enzym heeft als taak om de histamine af te breken in het menselijke lichaam.

Wat is DAO?

DAO is de afkorting voor DiAmine Oxidase en staat voor het enzym waarmee de histamine in het lichaam afgebroken wordt. Als het menselijk lichaam te weinig DAO aanmaakt, ontstaat er een overschot aan histamine in het menselijk lichaam. Het ‘voordeel’ van DAO is dat dit relatief makkelijk te meten valt. Voor een arts is het daarom niet heel lastig om een tekort aan DAO vast te stellen.

De oorzaak van te weinig DAO kan verschillend zijn. Bij sommige mensen is dit genetisch bepaald. Andere mensen hebben een tekort aan vitamine B6 of hebben last van een ontstoken darm. Ook bij het gebruiken van bepaalde geneesmiddelen kan een tekort aan DAO ontstaan.

Het behandelen van het tekort aan DAO is redelijk gecompliceerd. Een arts zal in eerste instantie proberen om het enzym aan te vullen met bijvoorbeeld een dieet. Ook wordt in sommige gevallen de darm gereinigd. Het dieet bestaat uit voedingsmiddelen die geen duidelijke klachten veroorzaken. Doordat de voedingsmiddelen die wél de klachten veroorzaken uit het dieet worden gehouden, kan het enzym DAO weer aangevuld worden.

Om een duidelijk beeld te schetsen van een dergelijk dieet, hebben we hieronder een dagmenu op een rij gezet:

Ontbijt: volkorenbrood met roomboter, jonge boerenkaas en als drinken kruidenthee en fruitsap.

Lunch: brood of rijstwafels met roomboter, jonge boerenkaas en kruidenthee of fruitsap.

Diner: zilvervliesrijst, aardappels/volkorenpasta en eventueel vis of vlees. Als tussendoortje kunnen vruchten of groenten genuttigd worden.

Als een dergelijk dieet enige tijd gevolgd wordt, kan het enzym DAO weer in het lichaam aangemaakt worden. Het is aan te raden om dit een dergelijk dieet zeker 3 tot 4 weken intensief te volgen.

Je hebt ook voedingssupplementen die DAO bevatten zoals Daosin.

Vraag een Daosin-proefmonster aan

Lees meer over Daosin

 

Welke voedingsmiddelen bevatten histamine?

Voedingsmiddelen spelen een belangrijke rol bij het aanmaken van histamine. Bij een te grote hoeveelheid histamine in het lichaam, kan het lichaam heftig reageren.  Histamine intolerantie tomatenHet is daarom aan te raden om weinig producten te eten waarin veel histamine zit. In onderstaande producten zit (zeer) veel histamine:

  • Spinazie;
  • Zuurkool;
  • Parmezaanse kaas;
  • Blauwe kaas;
  • Rode wijn;
  • Gistproducten;
  • Niet verse vis.

Ook zijn er meerdere producten die zorgen voor het omzetten van histamine in het lichaam. Ook dat is niet wenselijk. Hou daarom ook rekening met de volgende producten:

  • Tomaten;
  • Chocolade;
  • Aardbeien;
  • Citrusvruchten;
  • Schaaldieren.

Het is daarnaast ook aan te raden om variatie aan te brengen in je voedingspatroon. Op die manier krijgt het lichaam minder kans om histamine aan te maken.

Hoe kan histamine intolerantie behandeld worden?

Zodra de arts vastgesteld heeft dat een persoon last van histamine intolerantie heeft, is het zaak om spoedig in actie te komen. De behandeling bestaat in feite uit drie verschillende factoren. In sommige gevallen is het nodig om een persoon een psychische behandeling te geven. Daar kan bijvoorbeeld sprake van zijn als een persoon geestelijk veel last van de histamine intolerantie heeft.

Indien de histamine intolerantie veroorzaakt wordt door een ontstoken darm, is het ‘reinigen’ van de darm een vaak voorkomende behandeling. Een arts zal dat aanduiden met de term ‘darmsanering’.

De behandeling die echter altijd om de hoek komt kijken, is het volgen van een histamine-arm dieet. Bij een dergelijk dieet mag je zo min mogelijk producten nuttigen waarin histamine zit of producten die histamine vrijzetten in het lichaam.

Bij een histamine arm dieet zijn er enkele algemene adviezen met betrekking tot het nuttigen van voedsel:

  • Bewaar restjes niet langer dan 24uur en bewaar ze in de koelkast.
  • Bewaar verse producten in koelkast.
  • Laat voorverpakte producten niet te lang open.
  • Nuttig zoveel mogelijk verse producten.

Meer leesvoer

Glutenvrije taart: het beste glutenvrije gebak Je zit op een verjaardag gezellig met de buurvrouw van je oma te kletsen en de jarige komt de kamer in gelopen om iedereens 'bestelling' op te nemen. ...
De beste lactase pillen volgens 40 lotgenoten Regelmatig krijg ik de vraag: "Wat zijn de beste lactase pillen?". Een ontzettend lastig vraag! Wat de beste lactase pillen zijn, is namelijk voor ied...
Hoeveel lactose bevatten melkproducten? Dat er in melk lactose zit, weten we allemaal. Maar welke melkproducten moet je nou absoluut niet eten en wat kan je wel eten als je een lactose-intol...
Glutenvrij en lactosevrij boodschappen doen: favor... Boodschappen doen met een voedselallergie of -intolerantie is niet altijd makkelijk. Kleine lettertjes lezen op etiketten, de teleurstelling als je we...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Damn Food Waste

Zaterdag 29 juni vond Damn Food Waste plaats op het Museumplein in...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *