Glutenvrije sushi eten

Glutenvrije sushi: 7 ingredienten om te controleren

Vis, rijst, nori.. In sushi zitten toch geen gluten? Je bent niet de enige die dat denkt. Als je glutenvrije sushi wilt maken of eten moet je goed oppassen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je je sushi echt glutenvrij eet.

Glutenvrije sushi eten

Is de rijst-azijn glutenvrij?

Over het algemeen is rijst-azijn glutenvrij. De azijn wordt van rijst gemaakt en in rijst zitten geen gluten. Helaas hebben sommige bedrijven dingen toegevoegd aan hun rijst-azijn. In sommige merken rijst-azijn zit bijvoorbeeld mout of gerst en dat bevat gluten. Ga je buiten de deur sushi eten, vraag dan altijd even na of ze de variant zonder gluten gebruiken.

Is de sojasaus glutenvrij?

Sojasaus is niet glutenvrij. Gelukkig zijn er tegenwoordig glutenvrije varianten, zodat je toch lekker sushi kunt eten. Zelf gebruiken we de glutenvrije sojasaus van Saitaku. Gewoon verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn. Ga je ergens sushi eten, neem dan je eigen sojasaus mee. De kans dat er ergens glutenvrije sojasaus aanwezig is, weten wij uit ervaring, vrij klein.

Zit er surimi in?

Surimi is een product dat wordt gemaakt van koolvis, smaakmakers en (natuurlijke) kleurstoffen. De smaakmakers betreffen krabvlees (+-10%) of garnalenextracten. Surimi wordt vaak verkocht onder de naam ‘krabsticks’. In surimi zit meel. Soms is dit mais- of tapiocameel. Meestal zit er echter tarwezetmeel in. Als je echt sushi met surimi wil eten, controleer dan of er geen tarwezetmeel in zit.

Is de unagi glutenvrij?

Unagi (aal) zelf is glutenvrij, maar de saus die eroverheen zit helaas niet. De saus bevat namelijk sojasaus. Marineer je de unagi zelf, dan kun je glutenvrije sojasaus gebruiken. Veel sushirestaurants kopen voorgemarineerde unagi, dus de kans dat je het glutenvrij kunt krijgen in een restaurant is klein.

Wasabi, gember en sesam

Glutenvrije wasabi en gember kopen in de supermarkt is geen enkel probleem. Ook glutenvrij sesamzaad is overal verkrijgbaar. In een restaurant weet je echter nooit welk product er wordt gebruikt en of dat product glutenvrij is. Vraag het als je twijfelt.

Glutenvrije sushi thuis laten bezorgen

Wist je dat je in sommige steden gewoon glutenvrije sushi thuis kunt laten bezorgen? Dit kan via Sumo Sushi. Zij hebben vestigingen in meerdere steden. Hieronder zie je in welke steden je je sushi kunt laten bezorgen!

Glutenvrije sushi bestellen in Amsterdam
Glutenvrije sushi bestellen in Breda
Glutenvrije sushi bestellen in Den Haag
Glutenvrije sushi bestellen in Haarlem
Glutenvrije sushi bestellen in Rotterdam

Geschreven door
Meer van Stephanie Lees meer

4 Comments

 • Nuttige tips, denk ik. Ik kan ze helaas niet helemaal lezen op mijn Samsung smartphone. Zo valt bijvoorbeeld precies de merknaam weg van de glutenvrije sojasaus…
  Jammer!

  • He Margret, bedankt voor het doorgeven! Er zat een foutje in de code. Het is opgelost, dus je kunt het artikel nu gewoon lezen! 🙂

 • Stephanie,
  Fijn dat je dit geplaatst heb, zo kan ik (glutenvrije leek) toch iets lekkers maken voor gasten zonder uitzonderingen. Weet ik zeker dat ik niet per ongeluk iets fout doe!
  Gr Franca

 • Laatst bij de AH inderdaad grote teleurstelling. Ik blij dat ik eindelijk bij een AH was met verse sushi, ik lust alleen de nigiri sake dus ergens sushi eten schiet dan niet zo op en bij AH hebben ze inderdaad bakjes met alleen die variant. Maar helaas helaas er zat inderdaad gerst of mout ofzoiets in. Zo niet nodig, en zo balen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *