lactosevrije en glutenvrije boodschappen

Glutenvrij en lactosevrij boodschappen doen: favoriete supermarkten!

Boodschappen doen met een voedselallergie of -intolerantie is niet altijd makkelijk. Kleine lettertjes lezen op etiketten, de teleurstelling als je weer eens iets niet kunt eten en het zoeken naar producten die je wel mag. Zeker als je net hebt ontdekt dat je bijvoorbeeld glutenvrij of lactosevrij moet eten, is het erg wennen tijdens het boodschappen doen. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker: er is de afgelopen vijf jaar veel verbeterd in de supermarkten en we verwachten dat er nog veel meer gedaan zal worden in de toekomst.

Zelf doen we bij verschillende supermarkten boodschappen. Zo kun je ons aantreffen met ons boodschappenmandje bij Albert Heijn, Jumbo, EkoPlaza en Marqt. Ook online bestellen doen we met regelmaat. Om het voor jou makkelijk maken om te kiezen waar je het beste heen kunt gaan voor je wekelijkse boodschappen, zowel offline als online, hebben wij een overzicht voor je gemaakt! Ontdek waar het meeste rekening met ons wordt gehouden en waar jij zo snel mogelijk je glutenvrije en lactosevrije boodschappen bij elkaar kunt sprokkelen.

Lactase supplementen uitproberen? Dat kan! Bij Disolut kun je voordelig een proefmonster bestellen.


Goed om te weten: dit is een artikel wat ik steeds aan zal blijven passen. Er komt bij supermarkten steeds meer focus te liggen op mensen met een aangepast dieet, dus ik verwacht de komende tijd nog veel meer verbeteringen in boodschappen-land!

AH: wat mij betreft de beste plek voor je glutenvrije en lactosevrije boodschappen

Ik moet zeggen dat mijn persoonlijke favoriet toch echt Albert Heijn is. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ze steeds meer inzetten op klanten met een aangepast dieet, met een geweldig assortiment tot gevolg!

Redenen waarom ik graag glutenvrij en lactosevrij boodschappen doe bij Albert Heijn:

• Uitstekend assortiment, vooral online, van glutenvrije en lactosevrije producten
• Redelijk goede voorraad in de winkels, vooral Albert Heijn XL
• De handige allergie-tekentjes op huismerk-verpakkingen en op de website
• Aanbiedingen voor gratis thuisbezorging bij bestellingen van 4 glutenvrije producten

Uitstekend assortiment

Het glutenvrije en lactosevrije assortiment van Albert Heijn is de laatste tijd enorm gegroeid. Ik doe zelf boodschappen in een Albert Heijn XL en ik weet dat niet iedereen die ‘luxe’ heeft. Gelukkig kun je ook online bestellen bij Albert Heijn en het vervolgens ophalen of laten bezorgen.

Het assortiment is erg groot. Zo vind je bij Albert Heijn … speciale glutenvrije producten en … speciale lactosevrije producten. Hierbij heb ik natuurlijk niet de producten opgeteld die standaard al gluten- en lactosevrij zijn. Of je nu op zoek bent naar glutenvrije stroopwafels, lactosevrije melk of een heerlijke glutenvrije/lactosevrije pizza: bij Albert Heijn kun je helemaal los!

Daarnaast heeft Albert Heijn ook huismerk producten die glutenvrij zijn: ze verkopen bijvoorbeeld heerlijke glutenvrije pasta, glutenvrije crackers, glutenvrije pannenkoekenmix en broodmix. Al deze producten zijn ondertussen mijn favorieten geworden en je vindt ze dan ook regelmatig terug in mijn boodschappenmandje.

Uitgebreid voedselintolerantie onderzoek naar
22 tot 270 voedingsmiddelen!

Vraag nu een test aan


Uitgebreid voedselintolerantie onderzoek naar 22 tot 270 voedingsmiddelen!

Vraag nu een test aan

Wat wel jammer is, is dat helaas het assortiment nogal eens wijzigt. Hierdoor kan het zijn dat jouw favoriete product opeens verdwenen is.

Redelijk goede voorraad in de winkels

Over het algemeen is Albert Heijn goed bevoorraad met de speciale producten. Het wil nog wel eens voorkomen dat ik ergens naast grijp, maar dat gebeurt niet vaak. Maar vooral in de Albert Heijn XL winkels heb je een ruime keuze. Albert Heijn heeft naast de speciale producten, ook veel ‘gewone’ producten die wij mogen eten. Het scheelt mij veel tijd  omdat ik hierdoor niet meer naar meerdere supermarkten moet om alles op mijn boodschappenlijstje af te kunnen strepen.

Handige allergie-tekentjeslabels_albertheijn

Waar je bij veel A-merken je vergrootglas moet meenemen om de ingrediënten op de labels te kunnen lezen, heeft Albert Heijn ons leven iets makkelijker gemaakt. Op (bijna) alle huismerkproducten kun je allergie-tekentjes vinden. Deze tekentjes geven aan of ergens melk en/of gluten in zitten. Zo zie je in één oogopslag dat iets gluten- en/of melkvrij is. Hierbij is wel enige oplettendheid vereist: het is mij wel eens overkomen dat iets allergievrij is, maar er geen icoontje op staat. Lees dus altijd voor de zekerheid de ingrediënten als je geen icoontjes ziet. Ook tijdens het online shoppen kun je de ingrediënten checken. Zelfs alle allergie-informatie wordt netjes weergeven. Dit maakt online boodschappen bij Albert Heijn dus erg gemakkelijk.

Korting op bezorging!

Je boodschappen thuis laten bezorgen door Albert Heijn is niet goedkoop. Gelukkig zijn er regelmatig aanbiedingen waarbij je boodschappen gratis worden thuisbezorgd. En het fijne is dat die aanbiedingen zich soms ook specifiek richten op ons! Zo krijg ik regelmatig de aanbieding om mijn boodschappen kosteloos te laten bezorgen als ik vier of meer glutenvrije producten bestel. Ik weet niet goed op basis waarvan ik deze aanbiedingen ontvang. Waarschijnlijk krijg ik ze omdat ik vaker online hebt besteld en ze hierdoor weten dat ik glutenvrije producten bestel. Ook is mijn bonuskaart aan mijn online account gekoppeld, zodat ze kunnen zien dat ik in de winkel glutenvrije producten koop.

Bekijk het glutenvrije assortiment van Albert Heijn
Bekijk het lactosevrije assortiment van Albert Heijn

 

Glutenvrij en lactosevrij boodschappen doen bij Jumbo

Voordat Albert Heijn groot inzette op glutenvrije en lactosevrije shoppers, deed ik mijn speciale boodschappen vaak bij Jumbo! Zij waren bijvoorbeeld (voor zover ik weet) de eerste ‘gewone’ supermarkt met glutenvrij bier en Minus L-producten. Dit waren dingen die ik normaal bij een speciaalzaak moest halen. Gelukkig zijn er nog steeds dingen waarmee ze zich onderscheiden van Albert Heijn als het op glutenvrij en lactosevrij boodschappen doen aankomt.

Reden waarom ik graag mijn boodschappen bij Jumbo haal:

• Ze luisteren naar je en nemen graag iets voor je op in hun assortiment
• Ze verkopen andere merken dan Albert Heijn
• Goede voorraad van producten

Er wordt naar je geluisterd

Waarom ik nog steeds af en toe mijn speciale boodschappen haal bij Jumbo, is vooral omdat er naar je wordt geluisterd. Is er een product wat je graag zou willen kopen, dan kun je daarom vragen. Wanneer er plek voor is en het bij de leverancier besteld kan worden, dan doet men dat graag voor je. Deze persoonlijke service is erg fijn, want voor ons is boodschappen doen al lastig genoeg. Ik heb deze ervaring persoonlijk bij de Jumbo bij mij in de buurt, maar ik weet niet of dit geldt voor alle Jumbo’s natuurlijk.

Ze verkopen andere merken dan Albert Heijn

Wat je ziet bij het (offline) assortiment van Albert Heijn, is dat huismerk producten een groot deel uitmaken van het speciale assortiment. Hier is niets mis mee: de producten zijn uitstekend. Maar soms heb je net dat ene speciale merk pasta dat je wil hebben. De kans bestaat dat je dit wel vindt bij Jumbo. Ook bij Jumbo verandert het assortiment regelmatig, maar wat mij opvalt is dat zij vaak de wat meer obscure dingen verkopen die je niet overal vindt. Kan je iets dus niet vinden bij Albert Heijn, probeer het dan eens bij Jumbo.

Klein assortiment maar goede voorraad van producten

Bij Jumbo grijp ik eigenlijk nooit ergens naast als het om speciale producten gaat. Het assortiment is niet zo groot, maar mijn Jumbo is altijd goed bevoorraad. Ik weet dat dit helaas niet voor elke Jumbo geldt. Sommige Jumbo’s hebben een heel beperkt assortiment. Maar dit geldt in principe voor elke supermarkt-keten. Hoe kleiner de winkel, hoe kleiner het speciale assortiment.

Online bestellen bij Jumbo werkt minder lekker als je een allergie hebt

De Jumbo-website is nog niet zo goed ingespeeld op mensen met een aangepast dieet. Als ik bijvoorbeeld zoek op ‘glutenvrij’ stokbrood, krijg ik helaas allemaal gewone stokbroden te zien. Beetje lastig, vooral voor mensen die net te horen hebben gekregen dat hun dieet aangepast moet worden en door de bomen het bos niet zien.

Bekijk het glutenvrije assortiment van Jumbo
Bekijk het lactosevrije assortiment van Jumbo

EkoPlaza

Voor sommige producten moest ik naar EkoPlaza in het verleden. Helaas hebben zij een aantal jaren geleden hun assortiment teruggebracht tot enkel biologische producten, waardoor zij bijvoorbeeld geen Scharr-producten meer verkochten. Gewone dieetproducten zijn al prijzig, maar je kunt je vast wel voorstellen dat biologische dieetproducten nog veel duurder zijn! Ik koop zelf eigenlijk nooit meer speciale producten bij EkoPlaza.

Wat wel leuk is, is dat ze een eigen glutenvrij merk hebben: Lieke is Vrij. De producten zijn goed: ik kocht zelf regelmatig de glutenvrije havermout en ik heb ook wel eens gesmikkeld van de speculaasjes.

Marqt

Persoonlijk vind ik Marqt een erg fijne winkel, maar helaas is het glutenvrije en lactosevrije assortiment klein. Er wordt wel moeite gedaan: zo worden er in onze Marqt speciale producten verkocht van een lokale producent. Heerlijke glutenvrije stroopwafels en glutenvrij bladerdeeg bijvoorbeeld.

Waar doe jij het liefst je glutenvrije en lactosevrije boodschappen?

Heb jij een voorkeur voor een supermarkt? En waarom? Laat het ons weten in de reacties!

Ten tijde van het schrijven van dit artikel, was ik nog niet in de gelegenheid om Aldi en Lidl te reviewen. Dat ga ik zeker nog doen in de toekomst, zeker omdat ik weet dat Aldi bezig is met het uitbreiden van het glutenvrije assortiment.

Geschreven door
Meer van Stephanie Lees meer

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *