kruisbesmetting

6 tips om kruisbesmetting tegen te gaan

Wanneer je met iemand in huis leeft die een glutenintolerantie of coeliakie heeft, is het oppassen geblazen. Als dit nieuw voor je is, dan is het moeilijk om te weten waar je op moet letten. Daarom helpen wij je een handje met deze 6 tips om kruisbesmetting tegen te gaan.

Tip #1 Eet zelf ook glutenvrij

Het lijkt misschien een open deur, maar het is natuurlijk de beste manier om kruisbesmetting tegen te gaan. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over rondzwevend meel en wegspringende kruimels en het scheelt je veel tijd en moeite. Je hoeft nu nog maar een (glutenvrije) maaltijd te maken voor iedereen in huis.

Zolang je nog gebruik maakt van producten met gluten zoals brood en meel, blijft de kans op kruisbesmetting erg groot. Wat voor maatregelen je ook neemt.

Tip #2 Vervang je spullen in de keuken of schaf een extra set aan

Als je hele huishouden glutenvrij gaat eten, dan is het verstandig om een groot deel van je keukenbenodigdheden te vervangen. Heb je pannen met een antiaanbaklaag en zitten er krasjes in? Dan moet je ze vervangen om er zeker van te zijn dat je je huisgenoot geen gluten serveert. In de krasjes blijven namelijk kleine hoeveelheden gluten achter.
Pannen van staal en aluminium zonder antiaanbaklaag hoef je niet meteen het raam uit te gooien. Deze pannen kun je, als je ze heel goed afwast, gebruiken voor zowel maaltijden met als zonder gluten. Heb je een ijzeren pan, dan moet je deze zeker vervangen of heel goed schoonmaken en opnieuw voorbehandelen.

Denk goed na over wat je nog meer in je keukenkastjes hebt staan. Zo zul je bijvoorbeeld je snijplanken, plastic schalen, zeef, bakvormen, houten en plastic spatels en lepels moeten vervangen. Alle materialen waarmee je niet glutenvrij hebt gekookt en die krasjes hebben, zul je moeten vervangen.

Gaat niet je hele huishouden over op een glutenvrij dieet, dan je deze keuken-benodigdheden natuurlijk ook dubbel kopen. Een set voor glutenvrij eten en een set voor niet-glutenvrij eten.

Tip #3 Houd producten gescheiden

Een belangrijke gewoonte die je jezelf zal moeten aanleren, is het gescheiden bewaren van producten. Plaats glutenvrije producten in de koelkast boven niet-glutenvrije producten. Bewaar je gewone bloem en meel in containers/blikken en niet in de buurt van de glutenvrije varianten.

Tip #4 Twee potjes pindakaas of extra afwassen

Als je ergens een grote kans hebt op kruisbesmetting dan is het wel bij het smeren van brood of toast. Als je een gewone boterham smeert en je mes terugstopt in bijvoorbeeld de pindakaas, besmet je het hele potje met gluten. Was dus tussen het smeren van je boterham steeds je mes af of koop twee potjes pindakaas en label ze.

We hebben nog geen pindakaas uit een knijpfles gezien (gelukkig..) maar wanneer je bijvoorbeeld ketchup of mayonaise koopt, heb je de keuze uit potjes of tubes en knijpflessen. Tubes en knijpflessen maken de kans op kruisbesmetting weer wat kleiner.

Tip #5 Aparte afwassponsjes

Ook met afwassen kan er veel misgaan.  Als je een afwassponsje gebruikt, bestaat de kans dat je daarmee je hele vaat besmet. Was je een bord met gluten af dan zul je alles wat je daarna afwast besmetten met gluten. Gebruik daarom verschillende afwassponsjes en label ze.

Tip #6 Gebruik aparte hand- en theedoeken

Het kan zelfs zo zijn dat je last heb van de gluten op je thee- en of handdoeken in de keuken. Iemand anders in je huis heeft misschien zijn handen afgeveegd aan de doek nadat hij een boterham heeft gemaakt. Als jij dan weer je handen afveegt en je eten maakt, kun je te maken krijgen met kruisbesmetting. Daarom is het verstandig om aparte doeken te gebruiken in de keuken. Denk hierbij trouwens ook aan je ovenwanten.

 

 

 

 

Meer leesvoer

De beste lactase pillen volgens 40 lotgenoten Regelmatig krijg ik de vraag: "Wat zijn de beste lactase pillen?". Een ontzettend lastig vraag! Wat de beste lactase pillen zijn, is namelijk voor ied...
14 supergrappige (en herkenbare) tweets over lacto... Soms moet je even lekker lachen of je afreageren om of over die stomme lactose-intolerantie. Onderstaande Twitteraars deden dat vol verve. Herkenbaar ...
Lactase tabletten kopen: waar moet ik op letten? Direct naar onze top 3Als je een lactose-intolerantie hebt, kan je veel producten niet eten. Je lichaam kan lactose niet verteren. Dit komt door...
Glutenvrij foliumzuur: wat kun je het beste kopen? Als je zwanger wilt worden (of bent) en een glutenvrij dieet volgt, kom je voor hele nieuwe uitdagingen te staan. Zoals het eigenlijk bij alle supplem...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Sesamcrackers

 25 minuten Bevat geen gluten, lactose, koemelk, soja, noten of ei Ook geschikt...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *