Verborgen gluten

+20 ingrediënten die verborgen gluten kunnen bevatten

Je denkt wellicht dat je altijd glutenvrij boodschappen doet, maar de kans is groot dat dit niet zo is. Lees onze lijst van meer dan 20 ingrediënten die verborgen gluten kunnen bevatten!

Veel fabrikanten geven niet aan of hun product glutenvrij is of niet. Vervelend, want hierdoor weet je nooit zeker of je echt een glutenvrij product koopt. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben wij een lijst van ingrediënten voor je opgesteld die mogelijk gluten bevatten. Van deze ingrediënten bestaan varianten met gluten en zonder gluten. Mocht het onduidelijk zijn of een product glutenvrij is of niet en zie je een of meerdere van onderstaande namen op de ingrediëntenlijst? Dan is het misschien beter om het product te laten staan.

Lijst met ingrediënten met verborgen gluten

  • Bakpoeder
  • Bouillon
  • Caramel smaakstoffen of kleurstoffen
  • Citroenzuur
  • Dextrine
  • Diglyceriden
  • Emulgatoren
  • Enzymen
  • Gemodificeerde smaakstoffen
  • Gemodificeerd zetmeel
  • Gerst
  • Glycerides
  • Glucose siroop
  • Kunstmatige kleurstoffen
  • Kunstmatige smaakstoffen
  • Maltodextrine
  • Mout
  • Natuurlijke sappen
  • Plantaardig eiwit
  • Plantaardige smaakstoffen
  • Stabilisatoren
  • Vetvervangers
  • Zetmeel

Meer leesvoer

Hoeveel lactose bevatten melkproducten? Dat er in melk lactose zit, weten we allemaal. Maar welke melkproducten moet je nou absoluut niet eten en wat kan je wel eten als je een lactose-intol...
Fructose-intolerantie: wat is het, symptomen en wa... Wat is een fructose-intolerantie? Fructose is een suiker die je vindt in fruit, sommige groenten en honing. Ook kom je het tegen in gewone suiker (pa...
Hoe ontwikkel je coeliakie? Uit onderzoek blijkt dat coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de Nederlandse bevolking (160.000 mensen). Slechts een klein gedeelte hiervan weet dat hij/...
Glutenvrije sushi: 7 ingredienten om te controlere... Vis, rijst, nori.. In sushi zitten toch geen gluten? Je bent niet de enige die dat denkt. Als je glutenvrije sushi wilt maken of eten moet je goed opp...
Geschreven door
Meer van Stephanie

Vegabond, Amsterdam

Meer leesvoer Woodstone, Haarlem In het centrum van Haarlem vind je Woodstone...
Lees meer

4 Comments

    • Hoi Jenny, als er zetmeel in een product zit, kan dit tarwezetmeel zijn. Daar zitten gluten in. In principe moet het duidelijk op de verpakking staan als een product tarwezetmeel bevat. Helaas is dat niet altijd het geval. Je kunt daarom beter kijken of een product waar ‘zetmeel’ op staat ook een aanduiding heeft (logo of tekstje) waaruit blijkt dat het glutenvrij is, dan weet je zeker dat je geen gevaar loopt!

  • Zetmeel? Ik dacht dat de wetgeving bepaalde dat op ingrediëntenlijsten zetmeel per definitie aardappelzetmeel moet zijn en in geval van tarwe er tarwezetmeel moet staan…

    • Hoi Kyra, zoals we hierboven al zeiden op de reactie van Jenny: het moet inderdaad aangegeven staan op de verpakking. Of je er zomaar vanuit kan gaan dat iedere fabrikant dat ook netjes doet is een tweede… Altijd slim dus om alert te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *