Vijzel kopen

Wat je moet weten als je een vijzel gaat kopen

Je hebt hem misschien wel eens zien staan bij iemand anders op het aanrecht: een vijzel. Niet iedereen is bekend met dit keuken gereedschap. Jammer, want het is een ontzettend handige toevoeging aan je keuken en het ziet er ook nog eens prachtig uit op je aanrecht! Ga je een vijzel kopen? Dan zijn er meerdere dingen om te letten. Maar laten we eerst even onderzoeken wat een vijzel nu precies is en waarom het een aanwinst voor je keuken is.

Vijzel kopen

Wat is een vijzel en wat kun je er mee?

Een vijzel is een schaaltje met een soort stamper. Met de vijzel en stamper maal je bijvoorbeeld kruiden of medicijnen fijn. Je hebt vijzels in allerlei verschillende soorten en maten en van allerlei materialen. Ik leg je daar in dit artikel meer over uit.

De vijzel wordt al heel erg lang gebruikt door mensen. Men schat dat de oudste vijzel die is gevonden zo’n 37.000 jaar oud is. Je denkt wellicht dat een vijzel alleen wordt gebruikt in de keuken, maar niets is minder waar. Vijzels worden bijvoorbeeld ook gebruikt in de farmacie.

Je kunt een vijzel gebruiken voor:

  • Het malen van kruiden zoals peperkorrels, koriander zaad, venkelzaad etc.
  • Het vermalen van zachte kruiden als basilicum, peterselie etc.
  • Het vermalen van medicijnen voor jezelf of je huisdieren

Een vijzel versus je keukenmachine

Ik hoor je denken: maar ik kan hier toch gewoon een keukenmachine voor gebruiken? Dat klopt! Maar als je een goede vijzel koopt, is het een stuk makkelijker in het gebruik, heb je minder gedoe met schoonmaken en opruimen en laten we eerlijk zijn: een vijzel is ook gewoon een mooi accessoire voor op je aanrecht!

Daarnaast: door de vezels van verse kruiden met een vijzel te pletten in plaats van met je keukenmachine, komen er veel meer geur en smaak vrij. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je zelfgemaakte currypasta veel meer smaak heeft dan wanneer je hem met je keukenmachine maakt.

Vijzel kopen

Ga je een vijzel kopen? Let dan op deze 5 dingen!

Een vijzel kopen lijkt wellicht makkelijk, maar er zijn zeker een aantal dingen waar je op moet letten. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Het materiaal van je vijzel

Ga voor een materiaal dat zwaar en hard genoeg is. Het mag ook wat grover materiaal zijn, maar let erop dat het niet te poreus is. Dit bemoeilijkt het schoonmaken van je vijzel. Koop ook niet een te gladde vijzel, want dan zul je zien dat je ingrediënten wegglijden als je met je vijzel aan de slag gaat.

Zelf geef ik de voorkeur aan een vijzel van graniet. Het is zwaar (maar niet té zwaar), wat grover, makkelijk schoon te maken en het ziet er prachtig uit. Er zijn ook vijzels van porselein en hout op de markt, maar die zijn toch minder praktisch dan een granieten vijzel.

2. Het formaat van de vijzel

Ga je je vijzel vooral gebruiken voor gerechten die je voor jezelf en je partner maakt of kook je regelmatig voor de hele familie? Afhankelijk van hoe je je vijzel gaat gebruiken, kies je het formaat. Kook je voor veel mensen, dan kun je beter een wat diepere en grotere vijzel kopen. Kook je alleen voor jezelf (en je gezin), dan lukt het je ook met een kleinere vijzel.

Kijk ook even wat je gaat fijnmalen in je vijzel. Werk je vooral met droge kruiden als bijvoorbeeld korianderzaad of mosterdzaad, dan lukt dat je prima met een kleine vijzel. Maak je liever zelf pesto met verse basilicum, dan kun je wellicht beter een grotere vijzel kopen, want verse kruiden nemen nu eenmaal meer ruimte in.

3. De vorm van de stamper

Je moet niet alleen op de vijzel zelf letten, maar ook op de stamper. Let op dat de stamper een onderkant heeft die breder is dan het ‘handvat’. De onderkant moet breder zijn zodat de ingrediënten in de schaal blijven zitten. Kijk ook of het handvat niet te groot is voor je hand, want dat maakt hem weer moeilijker te gebruiken.

4. De vorm van de schaal

Zelf heb ik deze vijzel en die is aan de ene kant ietsje lager dan aan de andere kant. Ik had dat niet door toen ik hem kocht en schrok dan ook een beetje toen ik hem thuis uit de verpakking haalde! Maar in de praktijk blijkt het een goede (onbewuste) keuze te zijn geweest. Doordat de schaal schuin is, kan ik hem goed vasthouden en hanteren en beter malen dan ik dat met een rechte vijzel kan. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar het is zeker iets om op te letten bij het kopen van een vijzel!

5. Het gewicht van je vijzel

Iets om rekening mee te houden, is het gewicht van de vijzel. Een vijzel die te licht is zal niet makkelijk zijn om te gebruiken. Hij zal wegschuiven als je wat meer druk zet bij het malen. Aan de andere kant zal een grote granieten vijzel voor sommige mensen wellicht weer te zwaar zijn.

Een vijzel kopen: waar doe je dat?

Wat de beste plek is om een vijzel te kopen, hangt af van je wensen.

Simpele vijzel?

Ben je gewoon op zoek naar een simpele vijzel voor voornamelijke droge kruiden? Dan raad ik je de vijzel aan die ik heb gekocht. Die kun je voor ongeveer 25 euro (de prijs verandert af en toe) krijgen bij de Blokker. Ik ben er erg tevreden over en hij staat prachtig op mijn aanrecht. Let op: dit is dus een ‘schuine’ vijzel: de ene kant van de schaal is hoger dan de andere kant. Dit is slecht te zien op de foto.

Bekijk de vijzel bij Blokker

De vijzels van Jamie Oliver krijgen ook lovende reviews. Ze zijn ook van graniet en van zeer degelijke kwaliteit. Ook de vijzels van Jamie Oliver koop je al voor rond de 25 euro.

Bekijk de vijzels van Jamie Oliver bij Fonq.nl

Design vijzel?

Wil je iets bijzonders? Dan is de vijzels van Skeppshult wat voor je. Het design is totaal anders dan van de meer traditionele vijzels en hij heeft details van hout.

Bekijk de vijzel van Skeppshult bij Fonq.nl

Geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *