welke noten zijn gezond

Welke noten zijn gezond?

Noten zijn enorm gezond, ze bevatten veel onverzadigde vetten waardoor het eten van noten bescherming kan bieden tegen hart- en vaatziekten. Noten bevatten veel calorieën, maar helpen het lichaam tegelijkertijd om vet te verbranden. Daarnaast kan het eten van noten zorgen voor meer energie en een betere weerstand. De ene noot is nog gezonder dan de ander.

Maar welke noten zijn gezond? Daar vertellen we je hieronder meer over!

Amandelen

Het eten van een handje amandelen per dag brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. In 28 gram noten zit 37% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en bevindt zich in de bruine schil van de amandel. Amandelen met schil zijn daarom gezonder dan de witte amandelen. De antioxidanten zorgen ervoor dat het spierweefsel in stand blijft en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Amandelen hebben een positief effect op het hart en bevatten naast vitamine E ook vitamine B2, fosfor, koper, magnesium en mangaan.

Pecannoten

Pecannoten bestaan voor 75% uit gezonde vetten en hebben een hoog vitamine B1 gehalte, deze vitamine zijn nodig voor een goed werkende stofwisseling. Verder zorgt het voor meer energie en balans in het zenuwstelsel. Pecannoten kun je het beste rauw eten, op deze manier blijft behoudt de noot het vitamine B-gehalte. Naast vitamine B1 bevatten pecannoten ook fosfor, koper, magnesium, calcium, vitamine A, vitamine E, zink, kalium en andere vitamine B soorten.

Walnoten

Het is niet zomaar dat de walnoot lijkt op het brein, walnoten hebben namelijk een positief effect op de cognitieve prestaties. Dit komt door de hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren die de walnoot bevat. Omega 3 zorgt voor een goede conditie van de hersenen. Daarnaast is de walnoot rijk aan antioxidanten, gaat het een hongergevoel tegen en stimuleert het de vetverbranding. Door de antioxidanten word je beschermt tegen virussen en bacteriën en blijft de schade door vrije radicalen beperkt.

Cashewnoten

Een handje cashewnoten van ongeveer 40 gram is al voldoende om de ADH-koper binnen te krijgen. Dit biedt bescherming tegen darmkanker en bloedarmoede. Koper zorgt voor de ijzeropname in het lichaam, voor de afvoer van gifstoffen, voor de aanmaak van haar- en huidpigmenten en voor de ontwikkeling van botweefsel. Naast koper bevatten cashewnoten zink, fosfor, magnesium en vitamine B1. Deze noot is lekker bij zowel zoete als hartige gerechten en bevat van alle noten de minste calorieën.

Paranoten

Paranoten zijn enorm goed voor de gezondheid. Slechts 1 à 2 paranoten per dag zou voldoende zijn om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren. Deze noten zijn rijk aan verschillende mineralen en vitaminen zoals koper, ijzer, fosfor, magnesium, mangaan en zink en vitamine B1, B6, E, foliumzuur en pantotheenzuur. Daarnaast beschikt het over een grote hoeveelheid selenium. Door het hoge seleniumgehalte in combinatie met de grote hoeveelheid antioxidanten kunnen paranoten verschillende soorten kanker tegengaan. Het vertraagt de celdeling wat de groei van een tumor remt.

Selenium beschermt het lichaam tegen de effecten van vrije radicalen. Deze radicalen kunnen cellen en weefsels beschadigen. Uit onderzoek is gebleken dat vrije radicalen worden geneutraliseerd door selenium. Door het linolzuur in de paranoot kan het ook helpen tegen hart- en vaatziekten.

Daarnaast hebben paranoten een positief effect op de groei van spieren, botten en andere weefsels en zorgt het voor een gezonde bloeddruk. Het biedt ondersteuning aan het immuunsysteem, reguleert de zenuwfunctie en zorgt voor sterke botten. De schildklier wordt gestimuleerd waardoor het hongergevoel wordt verminderd en het heeft een cholesterolverlagende werking.

Macadamia noten

Macadamia noten zijn niet goedkoop maar wel enorm gezond. Een handje macadamia noten per dag bevat meer dan de helft ADH-mangaan. Dit mineraal houdt je botten sterk en beschermt de lichaamscellen. Macadamia noten leveren enorm veel energie aan het lichaam en bevatten van alle notensoorten de meeste vetten en calorieën en de minste koolhydraten en eiwitten.

Welke noten zijn het meest gezond?

Iedere noot heeft zijn eigen positieve eigenschappen en beschikt over andere voedingswaarde. Daardoor is de vraag ‘welke noten zijn het meest gezond’ moeilijk te beantwoorden. Het is raadzaam om te variëren met verschillende noten, zodat je van alles wat binnen krijgt. Er zijn veel verschillende zakken met gemixte noten te koop, maar je kunt ook zelf wat noten door elkaar mengen.

Een handje noten per dag is voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Meer dan een handje noten per dag wordt niet aangeraden omdat er veel calorieën in de noten zitten. Daarnaast zijn biologische noten beter voor de gezondheid, je weet bij deze noten zeker dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen.

Zijn pinda’s gezond?

Een pinda is een peulvrucht die onder de grond groeit en niet aan een boom zoals noten. Ze bevatten veel foliumzuur en vitamine B1 en B3 maar zijn ook rijk aan omega 6 vetten. Dit is ook de reden waarom pinda’s minder gezond zijn dan noten. Verspreid over de dag krijgen we met een Westers dieet al voldoende omega 6 binnen en vrij weinig omega 3. Het is dus belangrijk het omega 3 gehalte aan te vullen. Dat kan met noten, groenten, en vis.

Rauwe noten, geroosterde noten of noten met heel veel kruiden?

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten noten in verschillende smaken verkrijgbaar. Het vervelende van al deze smaakversterkers is dat het geen meerwaarde heeft voor het lichaam. De smaakversterkers zijn vaak niet natuurlijk en zijn over het algemeen niet goed voor de gezondheid. Hoewel ze vaak erg lekker smaken, is dit niet de meest verantwoorde keuze.

Het probleem bij geroosterde noten, is dat ze door het roosteren worden verwarmd. Hierdoor gaan veel voedingsstoffen verloren en juist de voedingsstoffen zorgen ervoor dat noten zo gezond zijn.

Je voelt het wellicht al aankomen, maar de meest gezonde noten zijn toch de rauwe, ongezouten noten. Misschien wat minder lekker dan geroosterde noten of noten met een bepaalde smaak, maar wel veel gezonder. De noot kan wat taaier zijn en de smaak is in het begin misschien onwennig, maar uiteindelijk zul je het gaan waarderen. Noten moet je leren eten, maar als je weet wat voor gezondheidsvoordelen het heeft is het wellicht niet meer zo moeilijk om het toch te proberen.

Geschreven door
Meer van Stephanie

Baklust, Den Haag

  Baklust is gesloten vanaf 14 november 2016. Je kunt het restaurant dus...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *