Tanden oilpulling

Oil pulling: wat is het en waar is het goed voor?

Oil pulling is tegenwoordig steeds populairder en wordt gebruikt om gifstoffen uit het lichaam te onttrekken. Er wordt gebruik gemaakt van (biologische) koudgeperste oliën zoals zonnebloemolie, sesamolie, olijfolie of kokosolie. Het is belangrijk dat de olie koudgeperst is, deze bevat namelijk nog de meeste voedingsstoffen. Hoe meer warmte er vrijkomt tijdens het persen van deze oliën, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Het voordeel van biologische olie is dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens het verwerkingsproces.

Hoe doe je het?

Voor oil pulling heb je één eetlepel olie nodig. Je doet de olie in je mond en spoelt hier ongeveer 15 tot 20 minuten mee. Laat de olie door heel je mond gaan en tussen de tanden en kiezen. Je zult merken dat de olie in je mond steeds dunner wordt, dit komt doordat het gemengd wordt met speeksel. Na 15 tot 20 minuten spuug je de olie weer uit. Er wordt gezegd dat deze natuurlijke oliën bacteriën en toxines aantrekken. Afvalstoffen en bacteriën binden zich aan de olie tijdens het spoelen. Zodra de olie wordt uitgespuugd zouden de stoffen dus het lichaam verlaten.

De beste tijd voor oil pulling is in de ochtend, op nuchtere maag en nog voor het poetsen van je tanden. Je kunt dit bijvoorbeeld gemakkelijk doen tijdens het douchen of aankleden. Als je last krijgt van je wangen of kaakspieren zet je waarschijnlijk teveel kracht. Laat de olie rustig door je mond heen bewegen. Beweeg je hoofd af en toe naar achter, zodat de olie ook achter in je mond kan komen. Het is erg belangrijk dat je de olie niet doorslikt, de olie zit door het spoelen vol met bacteriën en afvalstoffen. Als je klaar bent met spoelen kun je je tanden poetsen en goed spoelen met water. Zorg dat er gemiddeld een half uur tijd tussen het spoelen van je tanden en ontbijten zit.

Je kunt oil pulling dagelijks toepassen, maar er wordt gezegd dat een aantal keer per week ook voldoende zou zijn. Je kunt met een paar keer per week beginnen en kijken wat het met je doet. Hiermee voorkom je ook dat je direct veel last krijgt van de bijwerkingen en heeft je lichaam de tijd eraan te wennen.

Waar komt oilpulling vandaan?

Oil pulling is van oorsprong een Ayurvedische remedie, dit is een oud Indische geneeswijze. Deze mondverzorgings-techniek is ongeveer al 3000 jaar oud. In landen als India is oil pulling heel normaal, zij doen dit dagelijks om het lichaam te ontgiften. Op deze manier willen ze gezondheidskwalen en aandoeningen tegengaan.

Tegenwoordig wordt er in verschillende landen over de wereld steeds vaker gebruik gemaakt van oil pulling. Tegen allerlei ziektes en klachten of om het lichaam te ontgiften.

Waar is oilpulling allemaal goed voor?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van oil pulling en nog steeds zijn wetenschappers met onderzoeken bezig. Tot noch toe zijn de onderzoeken positief en zou oil pulling bijdragen aan een goede gezondheid. Het zou goed zijn tegen allerlei verschillende gezondheidsklachten, zoals:

¥ Hoofdpijn en migraine
¥ Ontstekingen, artritis
¥ Vermoeidheid, futloos
¥ Verzuring in het lichaam
¥ Slechte nierfunctie
¥ Huidklachten
¥ Tand problemen
¥ Allergieën
¥ Long problemen
¥ Hartkwalen
¥ Trombose
¥ Spijsverteringsklachten
¥ Hoge bloeddruk
¥ Pijn in spieren en gewrichten
¥ Hormonale schommelingen
¥ Slechtziendheid
¥ Pijnklachten
¥ Diabetes

Het heeft dus op veel verschillende gezondheidsproblemen een positief effect. Dit komt omdat oil pulling ontgiftend werkt. Gifstoffen kunnen de oorzaak zijn voor uiteenlopende geestelijke- en lichamelijke klachten. Door dagelijks te spoelen met een natuurlijke olie kun je dus verschillende klachten en kwalen verminderen. Je hoeft het maar enkele weken te proberen om te ervaren of je er baat bij hebt.

Waarom is oil pulling goed voor je tanden?

Dagelijks spoelen met olie vermindert de slechte bacteriën in je mond, hierdoor verklein je de kans op tandvleesirritatie en gaatjes. Al na 3 weken oil pulling nemen de slechte bacteriën af waardoor de mondhygiëne zal verbeteren. Het heeft dus redelijk snel resultaat.

Bijkomende voordelen van spoelen met olie is dat je adem frisser zal gaan ruiken en tanden er witter door worden. Ook een frisse adem komt door het afnemen van bacteriën in de mond. Door specifiek kokosolie te gebruiken voor oil pulling zal ook het tandplaque afnemen en is de kans op tandvleesontsteking lager.

Steeds meer tandartsen raden het gebruik van oil pulling aan, omdat het zo’n goede werking heeft op de mondhygiëne. Het is een eenvoudige en goedkope manier om je tanden en tandvlees gezond te houden, dus wellicht het proberen waard!

Je kunt hiervoor gewoon gebruik maken van bijvoorbeeld de kokosolie waarmee je kookt. Daarover lees je meer hieronder. Ook zijn er aparte producten speciaal geschikt voor het verbeteren van je mondhygiëne door middel van oil pulling. Een voorbeeld van zo’n product is Coconut Splash. Dit zit in handige zakjes zodat je niet staat te knoeien met een grote pot kokosolie. Met onze kortingscode SPASHC krijg je nu ook nog eens 5% korting op je bestelling bij Coconut Splash.

Oil pulling met kokosolie
Dit zijn de zakjes van Coconut Splash

Oil pulling met kokosolie

Oil pulling kan met verschillende biologische koudgeperste oliën, echter wordt kokosolie het meeste gebruikt. Dit komt door de vele gezondheidsvoordelen die kokosolie met zich meebrengt. Deze olie bevat veel laurinezuur en is antimicrobieel, het is in staat om virussen, schimmels en bacteriën te doden. Daarnaast beschermt kokosolie tegen vrije radicalen, werkt het ontstekingsremmend, zorgt het voor een sterker immuunsysteem en gaat zelfs de verspreiding van kankercellen tegen. Nog een voordeel van kokosolie is dat het lekkerder smaakt dan sesam-, zonnebloem- of olijfolie.

kokosolie1 Kokosolie extra virgin

 

Bijwerkingen van oil pulling

Naast alle positieve effecten van oil pulling, kun je ook last krijgen van bijwerkingen. Doordat je dagelijks spoelt met olie kun je last krijgen van buikpijn, diarree en winderigheid. Het kan voor komen dat je, je de eerste weken niet echt lekker voelt. Dit heeft te maken met het ontgiftingsproces van het lichaam. Doordat het lichaam zo veel afvalstoffen aan het loslaten is, kan dit in het begin klachten geven als spierstijfheid, hoofdpijn, dorst en vermoeidheid. Het is daarom van belang om veel water te drinken zodat gifstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden.

Echter beweren experts dat deze klachten kunnen komen door oil pulling verkeerd toe te passen, zoals het gebruik van de verkeerde olie of te lang spoelen. Veelal is het een kwestie van uitproberen, iedereen reageert er anders op. Het feit dat deze klachten ontstaan betekent dat het lichaam in beweging is, het kan een paar weken duren voordat de bijwerkingen weer afnemen. Daarna zul je wellicht kunnen profiteren van de voordelen.

Geschreven door
Meer van Stephanie

Broccoli met knoflook en chilipeper

20 minuten Bevat geen gluten, koemelk, soja, lactose, ei of noten Je...
Lees meer

1 Comment

  • Ik spoel nu al 2 jaar elke morgen met hoofdzakelijk zonnebloemolie. Mijn tanden,tandvlees en algemene gezondheid zijn beter geworden. Bijv.minder vaak last van verkoudheid Als ik het wel heb is het minder heftig als voor die tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *