beste daglichtlamp

De beste daglichtlamp kopen: onze tips

In de wintermaanden voelt iedereen zich wel eens wat minder, dat is heel normaal. Het wordt later in de ochtend licht en het wordt al vroeg in de middag donker. Daarnaast wordt het buiten weer kouder en blijven mensen vaker binnen. Toch hebben sommige mensen hier meer last van dan anderen. Zij vallen in een soort depressie tijdens deze wintermaanden. Dit wordt ook wel een winterdepressie genoemd.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om de winterdepressie te voorkomen en te behandelen. Eén van de meest dingen die wordt aangeraden is om meer vitamine D te slikken. Deze vitamine staat ook wel bekend als de zonnevitamine. Door een gebrek aan zonlicht maakt je lichaam te weinig vitamine D aan. Het is daarom aan te raden om wat meer vitamine D binnen te krijgen in de wintermaanden.

Een van de manieren om een winterdepressie te voorkomen, is het gebruik van een daglichtlamp. Maar wat is dat precies, hoe gebruik je het en waar moet je op letten bij de aankoop van zo’n lamp?

Wat is een daglichtlamp?

De daglichtlamp, ook wel lichttherapielamp genoemd is een lamp die het effect van de zon op je lichaam kan nabootsen. De lampen die in een daglichtlamp zitten zijn speciaal gemaakt om dit natuurlijke zonlicht na te bootsen. Hierdoor stralen deze lampen alle goede straling uit die de zon ook produceert. Daglichtlampen komen in verschillende vormen en maten, en ze zijn lang niet allemaal ter grootte van een zonnebank. Sterker nog, de meesten zijn zo compact dat je ze gemakkelijk mee kunt nemen. Er zijn zelfs modellen die je als bril kunt dragen. Hierdoor hoef je niet de hele tijd op één plek te zitten als je gebruik wilt maken van de lamp.

Waarom een daglichtlamp?

Een daglichtlamp produceert gezond licht waardoor je je beter gaat voelen. Dit helpt niet alleen tegen de winterdepressie, maar het heeft ook aantoonbaar resultaat bij andere aandoeningen. Zo helpt het licht van een daglichtlamp ook als je last hebt van een jetlag en helpt de lichttherapielamp ook als je last hebt van het effect van ploegendiensten. Waar je bij de laatste twee ‘problemen’ weet waar het vandaan komt, kan het lastig zijn om te bepalen of je last hebt van een winterdepressie.

Wat is winterdepressie?

Winterdepressie staat ook wel bekend als SAD, ofwel Seasonal Affective Disorder. Met deze aandoening heb je last van alle narigheden die met de wintermaanden komen. Denk hierbij aan de kortere dagen, lagere temperaturen en het langdurig binnen zitten. Maar de grootste last is nog wel het tekort aan zonlicht. Je kan herkennen of je een winterdepressie hebt aan verschillende symptomen:

• Vaker dan normaal moe zijn en langer blijven slapen in de wintermaanden.
• Concentratieproblemen
• Extreem vermoeid wakker worden
• Extra gevoelig zijn en sneller boos worden
• Spierpijn en anderen pijnen die alleen in de winter aanwezig zijn

Herken je een of meerdere van deze symptomen, dan kan het zijn dat je last hebt van een winterdepressie. Een daglichtlamp kan dan de oplossing zijn voor jou.

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Het gebruik van een daglichtlamp is relatief simpel. De speciale lampen geven een specifiek type licht af dat vergelijkbaar is met zonlicht. Door deze lamp op jezelf te richten neem je dit automatisch op, waardoor je het tekort aan vitamine D aanvult. Toch zijn er een aantal verschillen in lichttherapie lampen. Elke lamp die je op je lichaam richt heeft een minimale kracht van 10.000 lux nodig, of dit nu een kleine of grote lamp is. Het voordeel van een grote lamp is dat deze een groter deel van je lichaam in één keer kan verlichten.
Zodra je de lamp aanzet, richt je deze op de onbedekte huid zodat je huid vitamine D aan kan maken. Hoe lang je een lamp op je huid moet richten, is afhankelijk van de lamp.

Waar moet je op letten als je een daglichtlamp koopt?

De daglichtlampen komen in verschillende modellen. Van grote staande lampen waar je ‘tegenaan’ kan staan tot kleine lampen die compact genoeg zijn om in je tas te vervoeren. Alhoewel ze allemaal genoeg licht produceren (10.000 lux), kan een grote lamp natuurlijk grotere stukken van je lichaam in één keer belichten. Heb je niet veel tijd maar kan je wel constant op één plek licht toedienen (zoals je huis) dan is een grote lamp geschikter voor jou.

Ben je vaker onderweg en wil je een daglichtlamp aanschaffen vanwege de last die je ondervindt van een jetlag? Dan kan een compacte lamp geschikter zijn voor jou. Deze lamp kan je simpel in je tas stoppen en zodra je last krijgt hem overal gebruiken. Door het kleine formaat kan je deze lamp beter gebruiken voor je hoofd en nek, en minder voor de rest van je lichaam.

Wat is de beste daglichtlamp?

Op de vraag “Wat is de beste daglichtlamp?”, is helaas geen klip en klaar antwoord. Het ligt er namelijk helemaal aan hoe en waar je de lamp wil gebruiken! Een belangrijke algemene eigenschap om op te letten, is de kracht van de lampen. Die moet minimaal 10.000 lux zijn om optimaal te profiteren van de lichttherapie. We hebben wat goede daglichtlampen voor je op een rijtje gezet!

philips_daglichtlamp_advanced

PHILIPS HF3430/01 EnergyUp

Bij Bol.com

Wil je de lamp makkelijk kunnen vervoeren of onderweg kunnen gebruiken? Dan is deze variant wat voor jou.

  • De lamp werkt op een accu, dus je hebt geen stopcontact nodig
  • Hij heeft een goede accuduur
  • Klein formaat, dus makkelijk mee te nemen

Bekijk Prijs

philips_daglichtlamp_advanced

PHILIPS HF3430/01 EnergyUp

Bij Fonq.nl

Heb je een kleiner budget en kies je liever voor een eenvoudige daglichtlamp? Geen probleem: want dan is deze variant perfect voor je.

  • Deze lamp heeft een stekker in plaats van een accu
  • Klein formaat, dus makkelijk mee te nemen
  • Scherp geprijsd

Bekijk Prijs

Beste daglicht lamp

AYO – Lichttherapiebril

Bij Bol.com

Kies je liever voor ultiem gemak, dan is deze lichttherapiebril wat voor je. Je hoeft niet rond te slepen met een apparaatje, maar je zet gewoon de bril op. De bril komt met een eigen app voor zowel Android als iOS.

  • Zeer gemakkelijk in het gebruik
  • App waarmee je de bril kunt instellen naar je situatie (jetlag, meer energie, reizen)
  • Aangeraden door experts

Bekijk Prijs

Geschreven door
Meer van Stephanie

Pasta met room en spekjes

20 minuten Bevat geen gluten, lactose, noten, soja of ei Ook als je...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *