Appelazijn voordelen

Appelazijn: alle voordelen voor je huid, je haar en je gezondheid

Appelazijn, ook wel appel cider azijn genoemd, wordt gemaakt van het sap dat uit een geperste appel komt. Er worden bacteriën en gist toegevoegd waardoor een fermentatieproces wordt gestart. De suikers uit het sap van de appel worden omgezet in alcohol. Tijdens het tweede fermentatieproces wordt de alcohol omgezet in het uiteindelijke product, appelazijn.

Dit product is op verschillende manieren toe te passen en wordt al jarenlang gebruikt tegen verschillende klachten en kwaaltjes. Het bevat meerdere vitamine, namelijk vitamine C, E, B1, B2 en B6. Daarnaast bevat het verschillende mineralen zoals calcium, ijzer en potassium. Appelazijn wordt steeds populairder en wordt voornamelijk gebruikt om af te vallen. Maar het heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid!

Voordelen van appelazijn voor je gezondheid

Appelazijn is niet voor niets zo populair, het heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan voor zoveel dingen helpend zijn dat het eigenlijk in ieder keukenkastje thuishoort. Appelazijn is niet iets van de laatste jaren, onze voorouders (en hun voorouders, en hun..) gebruikten het al vanwege de velen voordelen die het met zich meebrengt. Het kan ondersteuning bieden bij onder andere:

 • Kalknagels
  Een kalknagel wordt veroorzaakt door schimmel onder de nagel. Omdat appelazijn schimmels tegengaat kan het een kalknagel verhelpen. Breng dagelijks met een wattenstaafje wat appelazijn aan onder de nagel of neem een voetenbadje waarin je de nagel even laat weken. Om hier effect van te hebben is het belangrijk de nagel dagelijks te verzorgen met appelazijn. Binnen enkele dagen zul je zien dat de nagel weer lichter van kleur wordt. Het behandelen met appelazijn is nodig tot de hele nagel weer genezen is.
 • Voetschimmel
  Voetschimmel kan erg irriteren en jeuken, door een voetenbadje te nemen met een paar theelepels appelazijn worden de schimmels en bacteriën gedood waardoor voetschimmel zal verdwijnen. Herhaal dit dagelijks tot huid helemaal hersteld is.
 • Keelpijn
  Als je keelpijn voelt opkomen wil je natuurlijk meteen iets doen zodat het niet doorzet. Om keelpijn te verlichten kun je een paar keer per dag gorgelen met een glaasje water gemengd met een eetlepel appelazijn. Een andere mogelijkheid is het drinken van warm water met een scheutje appelazijn en een theelepel honing.
 • Extra energie
  Door appelazijn te drinken worden schimmels en slechte bacteriën in het lichaam gedood waardoor er een betere weerstand ontstaat in de darmen. Een goede darmwerking is belangrijk voor het immuunsysteem en een goed immuunsysteem zorgt ervoor dat je je energieker voelt!
 • Hoge of lage bloeddruk
  Appelazijn ondersteunt bij het reguleren van de bloeddruk. Bij een te hoge bloeddruk werkt het verlagend en bij een te lage bloeddruk verhogend.
 • Vermoeidheid
  Als je veel last hebt van vermoeidheid kan het drinken van appelazijn helpend zijn. Het zorgt ervoor dat gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd en dat het immuunsysteem wordt versterkt. Hierdoor zul je meer energie krijgen en dus minder last hebben van vermoeidheid.
 • Diarree
  Appelazijn zorgt voor een goede darmwerking doordat het schimmels en slechte bacteriën dood. Daarnaast verwijdert het gifstoffen uit het lichaam waardoor het lichaam weer in balans komt. Om van diarree af te komen kun je 2 keer per dag een glas water met 2 theelepels appelazijn drinken.
 • Overgewicht
  Afvallen wordt gemakkelijker met het gebruik van appelazijn. De spijsvertering wordt bevorderd, het versnelt de stofwisseling en het hongergevoel neemt af. Het zorgt voor een verminderde opname van vetten en breekt vetten en koolhydraten af in het lichaam. Dit alles zorgt ervoor dat je op een gezonde, verantwoorde manier kunt afvallen. Drink 2 à 3 keer per dag een glas water met twee theelepels appelazijn. Meer dan 3 glazen kan misselijkheid en maagzuur veroorzaken.

Voordelen voor je huid en haar

Naast de vele gezondheidsvoordelen van appelazijn heeft het ook een erg positieve werking op zowel je huid als je haar. Dure haarproducten en crèmes zijn dus eigenlijk niet meer nodig!

 • Werkt tegen roos
  Door je haar te wassen met appelazijn wordt het diep gereinigd. Je haar ziet er glanzend en verzorgd uit. Daarnaast werkt het tegen roos! Meng 3 theelepels appelazijn met wat water en masseer hier je haar goed mee in, laat de appelazijn even in je haar trekken en spoel het daarna goed uit.
 • Doodt vlooien en luizen
  Voor insecten zijn de componenten van appelazijn erg agressief, hierdoor zullen ze meteen doodgaan. Ook zorgt appelazijn ervoor dat de neten meteen loskomen. Gebruik een verhouding van ⅓ appelazijn en ⅔ water en was hiermee de hoofdhuid goed.
 • Acné, eczeem en andere huidproblemen
  Als de pH-waarde van de huid niet in balans is kan dit zorgen voor verschillende huidproblemen zoals acné of eczeem. Door een beetje appelazijn op een wattenschijfje te doen en dit op de huid te deppen kan de huid weer geneutraliseerd worden. Doe dit niet vaker dan maximaal 2x per dag.
 • Kwallen-/insectenbeet
  Een steek van een kwal of insect kan enorm irriteren en jeuken. Appelazijn helpt tegen verschillende huidproblemen, zo ook tegen insectenbeten. Door een klein beetje appelazijn op een wattenschijfje te doen en dit op de huid te deppen zal de pijn en jeuk minder worden. Het zure uit de appelazijn werkt tegen het gif van de beet waardoor de bult al snel minder zal worden.

Appelazijn kopen van goede kwaliteit

Er is verschillende appelazijn te koop, in de supermarkten vind je vaak de heldere variant. Sommige supermarkten verkopen ook biologische, heldere appelazijn. De appelazijn wordt gefilterd waardoor alleen de heldere substantie overblijft. Bij de supermarkt betaal je meestal maar een paar euro voor een grote fles appelazijn.

In natuurwinkels en biologische winkels is het assortiment vaak wat uitgebreider, de appelazijn die hier wordt verkocht is biologisch. De gebruikte producten zijn dus niet chemisch bewerkt. In deze winkels wordt naast heldere appelazijn ook troebele, ongefilterde appelazijn verkocht. Deze variant bevat ‘de moeder’, dit ontstaat tijdens het fermentatieproces. Het lijkt een spinnenwebachtige op aminozuur gebaseerde stof en zit vol goede bacteriën. Dit zorgt voor de uitstekende kwaliteit van appelazijn. Deze flessen zijn meestal wat duurder maar de kwaliteit is ook absoluut beter.

De beste appelazijn

Als je zelf graag appelazijn wil aanschaffen is het raadzaam om de beste kwaliteit in huis te halen. Heldere appelazijn is al veel voedingsstoffen verloren doordat de moeder eruit is gefilterd. De beste appelazijn is dus de biologische, ongefilterde, troebele variant. Deze koop je in een natuurwinkel, biologische winkel of via internet.

De appelazijn van Bragg is bijvoorbeeld een goede optie

Geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *