8 tips om gezonder te eten

8 tips om gezonder te eten

Er is veel informatie te vinden over gezond eten. Het internet staat er vol mee! Maar waar moet je beginnen als je gezonder wilt gaan eten? Sightdish zocht 8 tips om gezonder te eten voor je bij elkaar.

Tip #1 – Vermijdt bewerkte voedingsmiddelen

In plaats van deze voedingsmiddelen kun je beter zogenaamde whole foods eten. Vermijdt daarnaast bewerkt vlees, zuivel, cafeïne en suiker.

Wat valt er allemaal in de categorie whole foods:

  • Groenten en fruit
  • Noten en zaden
  • Volkoren graan en zilvervlies rijst

Op de website 100daysofrealfood.com vind je veel informatie over stoppen met het eten van bewerkte voeding en beginnen met het eten van whole foods. Ze hebben ook veel tips voor ouders die hun kinderen beter en gezonder willen leren eten.

Tip #2 – Eet schoon of biologisch

Als je aan gezonder eten denkt, denk je al snel aan biologisch eten. Helemaal biologisch eten is voor veel mensen helaas niet haalbaar. Alleen al omdat biologische producten nu eenmaal duur zijn. Gelukkig zijn er manieren waarop je toch aan zo schoon mogelijke producten kunt komen.

Ga lokaal
Nederlandse groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld minder (of soms zelfs geen) landbouwgif dan producten uit andere landen. Heb je de mogelijkheid om voor lokale producten te kiezen, doe dat dan vooral. Je kunt deze producten dan het beste bij Jumbo kopen. Jumbo verkoopt het meest schonen fruit en groenten. Je kan beter geen lokale producten bij Coop kopen. Daar is het fruit en groenten het meest vervuild.

8 tips om gezonder te eten - Dirty DozenDirty Dozen
Wil je niet alles biologisch kopen? Ga dan uit van de dirty dozen!
Alles wat clean is kun je niet-biologisch kopen. Het is verstandig om de rest wel biologisch te kopen. Lukt dat niet, was je fruit en groenten dan extra goed, desnoods met een borstel.

– “You don’t have to eat organic to eat healthily. Eating real food, whether it’s organic or not, is going to do a lot for your health. Any apple is good for you.”
Michael Pollan, Best Selling Author, Professor of Science and Environmental Journalism, University of California, Berkeley and Lecturer on Food, Agriculture, Health and the Environment. Boston Globe, January 2012.

 

Tip #3 – Koop wat er in het seizoen is

Producten die in het seizoen zijn, zijn op het moment dat ze verkocht worden van betere kwaliteit dan producten die van buiten het seizoen zijn. Als je ze daarnaast lokaal koopt, dan zit je helemaal goed (zie tip #2)! Je doet ook nog eens de lokale boeren een plezier met je aankoop.

Tip #4 – Alkalische versus verzurende voeding

Zorg ervoor dat je dieet voor 80% bestaat uit alkalische voedingsmiddelen en maar voor 20% uit verzurende voedingsmiddelen. Dit is heel belangrijk, want een te zuur lichaam is een broedplek voor ziektes. Op de website supersnelgezond.nl lees je er alles over!

Tip #5 – Drinken!

Probeer zoveel mogelijk (gefilterd) water te drinken. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, zal je lichaam bepaalde functies uit gaan schakelen om te kunnen blijven werken. Meer daarover lees je in een artikel op Foodmatters.tv.

Tip #6 – Start met juicen

Zeg nou zelf: eet jij iedere dag 200 gram groenten en 2 stuks fruit? En hoe zou je het vinden om al voor je ontbijt een halve selderij, 100 gram spinazie, 1 wortel, een halve citroen, een appel en een halve komkommer binnen te krijgen? Klinkt misschien onmogelijk, maar het lukt zeker als je er sap van maakt. Een goed recept vind je in ons artikel over boerenkool.

Tip #7 – Eet meer producten met probiotica

Probiotica zijn ‘gezonde’ bacteriën. Van nature vind je ze in je darmen. Om ervoor te zorgen dat je darmen in balans blijven, is het goed om regelmatig voedingsmiddelen met probiotica te eten. Je vindt ze vooral in bijvoorbeeld yoghurt (geen drankjes als Yakult, lees hier waarom), zuurkool en augurken. Je kunt probiotica ook als supplement nemen.

Tip #8 – Eet Superfoods!

Naast het volgen van tip #1 tot en met #7, kun je nog meer doen voor je gezondheid. Denk hierbij aan het eten van superfoods als chlorella, spirulina, goji bessen, rauwe cacao, boerenkool, bosbessen en chia zaad. Deze superfoods hebben veel goede eigenschappen. Zo is spirulina goed voor je spijsvertering en zit het bomvol met anti-oxidanten. Chlorella werkt ontgiftend en is goed voor je immuunsysteem.

Wat heb jij zelf veranderd aan je dieet om gezonder te eten? Heb je tips of handige links?

Geschreven door
Meer van Stephanie Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *